Neobavezujuća preporuka organizacije Global Airlines jeste da putnici nose manje kofere kada putuju avionom, kako bi bilo više prostora za prtljag u kabini.

Ova preporuka odnosi se na prtljag koji se unosi u avion.

Njihova uputstva nisu obavezujuća, što znači da putnici sa manjim koferima neće imati prednost prilikom ukrcavanja u avion. Kako će avio kompanije prihvatiti uputstva Global Airlines-a, zavisi od njih, ali postoji mogućnost da će se neke kompanije pridržavati ovih saveta, pa će putnici na kraju ipak možda morati da kupe manje kofere. U suprotnom, ako aviokompanije prihvate preporuke, za velike kofere će se dodatno plaćati.

Preporuka Međunarodne asocijacije za vazdušni saobraćaj je da putnici nose kofere 54 centimetra visine, 33 centimetra širine i 18 centimetara dubine, što je manje od trenutno dozvoljene veličine kofera u pravilnicima većine aviokompanija.

“Još jednom, avikompanije uspevaju da svoje probleme prikažu kao probleme putnika, i to prilično skupe probleme”, kaže konsultant za putovanja Henri Hartvelt. “Nedostatak prostora za prtljag nastao je zahvaljujući velikom broju sedišta u avionu”, dodaje on.

Aviokompanije širom sveta imaju različita pravila – na primer, veličina kofera koji je dozvoljeno poneti za let avionom jedne kompanije, za druge aviokompanije je previše veliki.

Stručnjaci kažu da preporuka Global Airlines-a za manje kofere ne obavezuje aviokompanije da to prihvate, ali bi na taj način putnicima bilo lakše jer bi u svim kompanijama važila ista pravila za prtljag. (mondo.rs)