Pre putovanja – proverite šta sve ne sme da se radi u pojedinim mestima, gradovima, državama…

Od “sevanja” donjim delom grudi u Tajlandu, do bikinija na ulicama Majorke… stroga pravila koja bi turisti trebalo da imaju na umu kad se spremaju za put.

Širom sveta važe različita pravila i različite zabrane kad je garedroba u pitanju, a kazne za njihovo kršenje mogu biti paprene. Ako se švrćkate Majorkom u bikiniju, mogu stvarno da vas oderu – 680 evra je kazna.

Kad negde otputujemo, teško je odoleti iskušenju da raspustimo kosu i “podivljamo”. Ali, pre nego što to uradite, trebalo bi da proverite da li zbog toga možete da nardljate. Neke zemlje imaju prilično stroge kazne za turiste koji se previše “razgaće”.

U Tajlandu je, recimo, zabranjeno “sevati” donjim delom grudi da bi se napravio seksi selfi, da ne bi bilo “javne panike izazvane opscenim prizorom”. Uprkos činjenici da je fotografisanje donjeg dela grudi popularno u toj azijskoj zemlji, onaj ko pravi takve selfije može da završi u ćorci. I to na pet godina. U ovoj zemlji na sceni je stroga cenzura filmova, muzike i televizijskog programa, što je potpuno neverovatno kad uzmete u obzir divlji noćni život koji se nesmetano odvija. U svakom slučaju, ne škljocajte seksi selfije na javnim mestima.

U Kataru zaboravite na helanke. U ovoj zemlji, prošle godine je izdato uputstvo za turiste, kojim ih se skreće pažnja na činjenicu da “helanke nisu pantalone”, i da, samim tim, nisu prikladne za nošenje u javnosti. Nadamo se da će oni koji se spremaju na Svetsko prvenstvo u Fudbalu 2022, koje se održava u Kataru, imati ovo u vidu. Ukratko, “ako ste u Kataru, jedan ste od nas. Molimo vas da se pristojno oblačite”, kaže se u uputstvu. Za one kojima to nije dovoljno jasno, lepo piše – “helanke nisu pantalone”.

Bikini u Španiji nije poželjan nigde osim na plaži. Turisti koji požele da samo “pretrče” do hotela umotani u peškir za plažu, ili obučeni samo u kupaći kostim suočavaju se sa visokim kaznama, koje mogu da idu i do skoro 700 evra.

U Vatikanu morate da se pokrijete. Vatikanu je “dosta turista koji se šetaju neprikladno obučeni”, pa su 2010. izdata uputstva za one koji su toliko neozbiljni da ne mogu sami da smisle koja bi garedorba bila prihvatljiva. Muškarci u sortsevima, i žene otkrivenih ramena, neće dobro proći, naročito ako pokušaju da uđu u Baziliku svetog Petra. Švajcarska garda zadužena je za sprovođenje ovih pravila, a oni koji su se u Vatikan uputili neprikladno obučeni, mogu na licu nesta da kupe pantalone i ešarpe u prodavnicama u blizini ulaza u Vatikan.

U Dubaiju moraju da budu pokrivena ramena i kolena. Ako pokušate da uđete u neki tržni centar, morate biti prikladno obučeni, što znači da ramena i kolena ne smeju da se vide. U suprotnom, biće vam onemogućen ulaz, a uručiće vam i karticu sa uputstvom o primerenom oblačenju. Nije udarac na džep, ali jeste jedna vrsta javnog poniženja. (mondo.rs)