Kultni SF serijal “Ratovi zvezda” biće nastavljen krajem 2015. godine filmom “Ratovi zvezda: Buđenje sile”.

Državni park Redvud

Predstavljamo čuvene lokacije sa snimanja filmova koje svake godine posete stotine obožavalaca širom sveta.

Hotel Sidi Dris, Matmata, Tunis
U pitanju je jedna od najčuvenijih lokacija snimanja filma “Ratovi zvezda” – Tatuin, mesto odrastanja junaka Luka Skajvokera. Iako su sobe prilično jednostavne (u pitanju su pećine bez prozora), kreveti su veoma udobni, navode recezenti na sajtu turističke agencije TripAdvisor. Hotel Sidi Dris otvoren je preko cele godine.

Dolina smrti, Kalifornija
Fiktivni svet Tatuina većinom je dočarao Tunis, ali pojedini kadrovi iz četvrte epizode “Nova nada“ nastali su upravo ovde.

Vila del Balbijanelo, jezero Komo, Italija
Ova lokacija predstavljala je 2002. godine mesto na planeti Nabu iz nastavka “Napad klonova“. Otvorena je svakim danom osim ponedeljka, srede i tokom praznika, a posetioci mogu uživati u njenim očaravajućim vrtovima. Ljubitelji akcionog serijala filmova o čuvenom britanskom junaku Džejms Bondu imaće dvostruko zadovoljstvo, s obzirom na to da je ista lokacija predstavljala mesto snimanja filma “Kazino rojal”.

Kinesko pozorište TCL, Los Anđeles
Ovo neobično pozorište bilo je mesto premijere prvog filma serijala, 25. maja 1977. godine. U to vreme, međutim, ovaj naslov dočekan je bez crvenog tepiha i velike pompe. Natpisi “C-3PO”, “Darth Vader” i “R2-D2” u betonu mogu se videti i danas. Režiseri Džordž Lukas i Stiven Spilberg ostavili su obeležja na pločniku 1984. godine, a glumac Harison Ford otisak šaka i stopala 1992. godine. Pozorište i dalje radi.

Državni park Redvud, Kalifornija
Ukoliko odlučite da posetite Dolinu smrti, mogli biste da produžite i prema Redvud šumama. One su tokom snimanja nastavka “Povratak Džedaja” predstavljale šumoviti mesec Endor.

Nacionalna katedrala, Vašington
Ljubitelji serijala verovatno već znaju da se na fasadi katedrale nalazi glava Dart Vejdera u vidu gargojle. Naime, kako bi odlazak u crkvu za najmlađe bio što prijatniji, tokom rekonstrukcije katedrale u osamdesetim godinama prošlog veka organizovano je takmičenje u okviru kojeg su deca sama dizajnirala gargojle. Rad Kristofera Rejdera osvojio je treće mesto, a nedugo nakon toga skulptura njegovog omiljenog filmskog negativca osvanula je na severozapadnoj kuli katedrale. (Izvor: Daily Mail / B92)