Najveće špansko ostrvo je Majorka. Kristalno čisto tirkizno more, kilometri rajske obale sa “svilenim” belim peskom kojim se gazi kao po najfinijem tepihu, bajkovite uvale, lagune i pećine pružaju sve uslove za leto koje se pamti.

Majorka je jedna je od najstarijih evropskih turističkih destinacija koju često zovu i “Stara dama”.

Španci, zapravo Majorkanci, uz lepote koje im je priroda dala, znaju formulu uspešnog turizma, jer je u ekspanziji od sredine prošlog veka. Fascinantna priroda, trista sunčanih dana godišnje, gradovi i mesta kao naslikani, idilična sela i najmoderniji klubovi i kafići, ljubazno stanovništvo, temperamentni ljudi i ritmovi leta i muzike, zavodljivi ukusi hrane i sangrije opisuju Majorku. Kao što je i sunce nad Majorkom blistavo i vrelo, tako je i ona uzavrela od dešavanja i ritmova.

Tu magiju Majorke, bisera Mediterana, koja je poznata i po svojim čuvenim veštačkim biserima, ukrstila je moćna lepota prirode, gde se tik uz prelepo more naslanja planinska idila Tramuntane. Voda je čista i idealna za plivanje i sportove kao što su ronjenje, paraglajding, pecanje, jedrenje, pa čak i surfovanje. Između ostalog, tu su i vrlo dobri golf tereni, prilagođeni svakom nivou znanja.

Palma de Majorka je najveći grad i luka na ostrvu Majorka.

To je veoma moderno mesto, čije ulice i građevine odišu bogatom istorijom i kulturom. Jedna od najpoznatijih atrakcija nalazi se u blizini luke, gde je i kraljevska palata, impresivna Seu katedrala, koju je rekonstruisao Gaudi, gradska pijaca… Tu je i špansko selo, s replikama kuća, palata, tvrđava i ostalim znamenitostima tipičnih za arhitekturu različitih regiona Španije.

El Arenal nalazi se na južnoj obali Majorke i tipičan je španski primorski grad sa uskim ulicama u kojima se mešaju stranci i domaćini do kasno u noć. S obzirom na to da se nalazi u blizini grada Palma de Majorka i u blizini aerodroma, nije nikakvo čudo što ovaj gradić postaje mesto masovnog turizma.

Puerto de Alkudija je letovalište na severoistoku španskog ostrva Majorke. Idealno je za porodice i mlade parove. Najjači adut su prelepe plaže, a mesto je i centar noćnog provoda.

Jedan zapis kaže da ako u Sredozemlju postoji raj, onda je to ostrvo Majorka, a njegova prestonica Palma je dragulj u kruni!

Najlepše plaže i uvale su na jugu ovog ostrva, gde su i glavne turističke zone Palma Nova, Magaluf, Santa Ponsa, Plaja de Palma… Pored toga, Rafael Nadal, jedan od najboljih svetskih tenisera, rođen je u gradu Manakoru na Majorki i boravi tu sa svojim roditeljima kada ne putuje na turnire. (Glas Srpske)