Za jedan dan možete da prođete uzduž i popreko kroz celu državu, ali i da doživite toliko uzbuđenja o kojima ćete mesecima pričati? Da, moguće je. Predstavljamo države koje su baš, baš male, ali predivne…

Monako

Monako
Možda je ova zemlja postala poznata tek kad je Grejs Keli dobila titulu princeze, ali istina je da Monako na mapama postoji od 15. veka kad je stekao nezavisnost od Francuske. Broj stanovnika zavisi od godišnjih doba, ali po zadnjem popisu Monako ima 37 hiljada stanovnika (doduše, u taj broj spada i popriličan broj sportista prijavljenih u ovoj poreznoj oazi, a među njima je i najbolji sportista sveta – Novak Đoković).

Oni koji su odrasli ovde, verovatno se služe francuskim, engleskim i italijanskim jezikom zbog velikog broja stranaca koji dolaze u ovu bogatu državicu. Jahte i brojne kockarnice ono su po čemu je Monako najpoznatiji, a i trka Formule 1 daje ovoj državi daju dodatnu jačinu elitne destinacije.

Isle of Man
Isle of Man (prevedeno kao “Ostrvo ljudi“) samoupravni je britanski posed smešten u irskom moru. Dom na njemu našlo je 84 hiljade stanovnika. Posetioci na njega stižu avionima iz Engleske ili trajektom iz Liverpula, i provode dan u razgledanju predmeta iz doba vikinga, kao i dvorca Pil. Dan u godini najzabavniji svim lokalcima je svakako moto trka „Tourist Trophy“, kad se putevi na ostrvu pretvore u trkačke staze.

Gibraltar
Zemlja na jugu Španije britanska je teritorija s populacijom od oko 30 hiljada ljudi, a leti se pretvara u popularnu turističku destinaciju. Letovi za matičnu državu i nazad su konstantni, a Gibraltar je najbolje povezan s Londonom.

Glavna atrakcija Gibraltara je njegov prirodni položaj, s obzirom na to da je smešten na stenama. Mnogi turisti odlučuju da dan provedu tamo, fotografišući mesto i uživajući u pogledu.

San Marino

San Marino
Ova predivna mikrodržavica se smestila u srcu Italije. Prostire se na 60 km2, a nastanjuje je 32 hiljade žitelja.

Naravno, kao i cela Italija, popularno je turističko odredište, a po nekim istorijskim izvorima najstarija je država sveta. Smeštena je na brdu, a turističke agencije uglavnom preporučuju romantični vikend udvoje, jer je prepun predivnih pejsaža i ljupkih restorančića sa prijatnom atmosferom i dobrim vinom.

Lihtenštajn
Smešten je između Švajcarske i Austrije, a u ovoj maloj monarhiji živi 37 hiljada stanovnika. Na vrhu brda nalazi se kraljevski dvorac u kojem živi kraljevska porodica, tako da imate osećaj kao da ste zalutali u bajku.

Zbog svojih prirodnih lepota popularan je među onima koji vole aktivni odmor, poput planinara. (punkufer.hr)