Island je toliko neverovatan da retko koja top lista prirodnih lepota može da se napravi bez spominjanja ovog ostrva između Velike Britanije i Grenlanda.

Ovoga puta predstavićemo najvažnija islandska čuda.

Posmatranje kitova
Ne postoji baš puno mesta na svetu s kojih možete posmatrati kitove, a Island je upravo jedno od njih. Kako biste videli ova ogromna stvorenja, ne morate ići daleko, jer ih možete posmatrati i iz samog Rejkjavika. Naravno, postoje i agencije koje organiziraju odlazak na more i posmatranja od nekoliko sati, a ako ste više čovek od gastronomije, kitove ne morate gledati, već jesti u restoranu. Okrutno, ali i to je život.

Gejziri
Jedna od prvih stvari koje vežemo uz ovo udaljeno ostrvo su definitivno gejziri. Zbog vulkanskih aktivnosti ispod površine, Island je preplavljen gejzirima i podzemnim i termalnim izvorima. Desetometarski talas vode koji se izdigne i ugasi u tačno predviđeno vreme? E, to je zanimljivo!

Aurora Borealis
Island je sjajno mesto gde se vidi polarna svetlost, jedna od glavnih atrakcija ostrva. Najbolje vreme za doživljaj ovog fenomena je od septembra do aprila, a polarnu svetlost najzanimljivije je posmatrati iz nekih pustih, ne previše osvetljenih mesta, nikako gradova.

Halgrimskirkja
Jedinstvena crkva smeštena je u centru glavnog grada Rejkjavika. Najviša je i najprepoznatljivija zgrada u zemlji. Arhitektonski je inspirisana Crnim vodopadima, još jednim islandskim čudom. Ako i ne gajite verske osećaje – svakako je posetite, potpuno je drugačija od svih crkvi koje ste dosad videli.

Vodopad Gulfos
Ovaj atraktivan vodopad jedno je od najposećenijih mesta u državi. Smešten je u kanjonu u koji ponire reka Hvita koja i stvara Gulfos. Prirodno i prekrasno okruženje u kojem je jedino što čujete – zvuk vode! Od čije vam siline nije baš svejedno.

Maelifel vulkan
Oblik savršene kupe čini Maelifel klasičnim vulkanom. Tokom toplog vremena sneg se otopi i otkriva raskošnu zelenu površinu, prekrivenu mahovinom. Pored vulkana se nalaze i mnoge druge stvari idealne za fotografisanje, kao što su gejziri i razni izvori vode i plina. A tek oni, poput tepiha mekani, zeleno-crveno-žuti lišajevi… (punkufer.hr)