Posle više od četiri meseca, Severna Koreja će otvoriti granice za strane turiste, kojima je ulazak u tu zemlju bio zabranjen zbog straha od širenja smrtonosnog virusa ebole.

Pjongjang

Pozivajući se na predstavnike turističkih agencija i jedan neimenovani izvor, Rojters prenosi da je strah od širenja ebole doveo ne samo do zatvaranja granica za strane turiste u toj zemlji već i do uspostavljanja karantina u periodu od 21 dan za strane humanitarne radnike i diplomate, koji su morali da ostanu u svojim ambasadama.

Anonimni izvor rekao je Rojtersu da je saopšteno da su zabrane na putovanja ukinute.

Iz kineske turističke agencije Korjo Turs, koja vodi strane turiste u Severnu Koreju, poručuju da se danas očekuje zvanična objava o ponovnom otvaranju granica.

Jedna od osnivača te agencije Nik Borner je rekao da ih je nacionalna turištička administracija u Pjongjangu kontaktirala jutros kako bi ih obavestila da će doći do promena u graničnoj politici te zemlje.

Rojters piše da sličnim informacijama raspolažu i u kineskoj turističkoj agenciji Ture za mlade pionire. U Severnoj Koreji nije zabeležen nijedan slučaj virusa ebole zbog koga je u svetu do sada stradalo više od 9.000 ljudi. (b92.net)