Kastilja ili Katalonija? Ronaldo ili Mesi? Santjago Bernabeu ili Kamp Nou? Klasicizam ili modernizam? Madrid ili Barselona? Tihi rat vodi se decenijama između dva najposećenija španska grada.

Segovija

Nepravedno zapostavljen zbog na prvi pogled živopisnije Barselone, Madrid će vas osvojiti ako mu date šansu. Dok Barselona svesno mami, zavodi i flertuje, Madrid ima suptilniji šarm.

Kako kaže jedan od najpoznatijih španskih pisaca, Karlos Ruis Safon, Barselona je žena, i to izuzetno sujetna, dok je Madrid muškarac. U Barselonu ćete se zaljubiti, Madrid ćete zavoleti.

I taman kad ga zavolite shvatićete da je njegova okolina bajkovitija, harmonična, inspirativna!

Duži boravak u španskoj prestonici možete iskoristiti za dnevne izlete u Toledo, Segoviju, Avilu.

Oko 70 kilometara južno od Madrida nalazi se bajkoviti Toledo, nekadašnji glavni grad Kastilje. Zovu ga i muzej na otvorenom i grad tri kulture jer su hrišćani, muslimani i Jevreji ovde živeli u harmoniji.

Na severu je Avila, najviši grad u Španiji, čiji stari deo sadrži 88 kula izvidnica, devet kapija i gotičku katedralu.

Usput je Segovija, koja se nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine. U srcu modernog grada videćete jedan od najbolje očuvanih rimskih akvadukta na svetu, star 2000 godina.

Na grebenu se smestila palata Alkazar, rezidencija kraljeva Kastilje i kako kažu vodiči, inspiracija za Diznijeve dvorce.

Najbolje vreme za posetu je najesen ili u proleće, jer leti može biti pretoplo. (novosti.rs)