Sudeći po anketi koju je sproveo britanski Guardian, ovo su omiljene sporedne turističke destinacije za kratkotrajan odmor.

Bolonja

Bolonja, Italija
Bolonja je preporuke dobila zahvaljujući kafe kulturi i dobrim restoranima. Dobro mesto za inteligentan razgovor svakako je kafe Muzeja moderne umetnosti, a poseta muzeju sladoleda koji je otvoren pre par godina prosto je nezaobilazna za sve ljubitelje ove poslastice.

Nica, Francuska
Smeštena na samoj obali Sredozemnog mora, Nica nudi mir i uživanje u predivnom pogledu. Ljubitelje umetnosti neće razočarati brojne galerije i muzeji, uključujući i fantastični muzej slikara Matisa, koji je u gradu boravio sve do svoje smrti.

Algero, Italija
Srednjevekovni grad severu Sardinije na predstavlja intrigantan spoj špansko-mavarske arhitekture, a turisti posebno hvale predivne plaže sa kristalno čistom vodom.

Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Zbog obilja kafana i restorana sa dobrom hranom, gostoprimstva lokalnog stanovništva i prijatne atmosfere, mnogi Britanci Sarajevo su proglasili omiljenim gradom.

Ljubljana, Slovenija
Prestonica Ljubljane opisana je kao “mirno i prijatno mesto, sa lepim šetalištima, srdačnim ljudima, dobrim pivom i obiljem mesa”. Ljubitelji umetnosti mogu posetiti Narodnu galeriju, Muzej moderne umetnosti u kom su istaknuta dela najuticajnijih slovenačkih slikara, kao i Muzej savremene umetnosti, otvoren 2011. godine.

Granada

Granada, Španija
Mnogi turisti ovaj grad smatraju svetskim čudom. Osim nezaobilazne Alhambre, u Granadi možete posetiti El Banjuelo, arapski hamam iz XII veka, nekada deo džamije Meskita del Nogal (“Džamija Lešnikovog Drveta”) iz XI veka.

Sofija, Bugarska
Kako Britanci navode, u glavnom gradu Bugarske mogu se videti rimske ruševine i crkve sa odlikama vizantijskog stila, posetiti banje, i uživati u dobroj hrani i piću u brojnim kafeima i restoranima.

Solun, Grčka
Ukoliko se zaputite u solun, obavezno posetite Crkvu svetog Dimitrija i Crkvu svete Sofije, Galerijev slavoluk i Rotondu – najstarije spomenike iz rimskog perioda, kao i najpoznatiji simbol grada, Belu kulu. Kada su u pitanju gastronomski specijaliteti, na brojne posetioce poseban utisak ostavila je posebna vrsta peciva – mešavina kroasana i krempite.

Solun

Vroclav, Poljska
Najveći grad zapadne Poljske, smešten na obalama reke Odre, u poslednjih par godina doživeo je pravi procvat po pitanju kulturnih aktivnosti. Američka finansijska konsultantska firma “Mercer” ove godine proglasila ga je najboljim mestom za život.

Bazel, Švajcarska
Na samo 5 kilometara od gradskog jezgra nalazi se delo čuvenog arhitekte Frenka Gerija – muzej dizajna “Vitra”. Osnovala ga je istoimena švajcarska kompanija, svetski lider u proizvodnji nameštaja, a posvećen je dizajnu stolice od industrijske revolucije do kraja dvadesetog veka. “Hodočasničko mesto” za ljubitelje umetnosti predstavlja Bejeler fondacija, nastala iz pozamašne kolekcije umetničkih dela XX veka koju su sakupili švajcarski trgovac umetničkim delima Ernst Bejeler i njegova žena Hildi. Fondacija je osnovana 1982. godine a otvorena za javnost 1997. u muzejskom zdanju u blizini Bazela. Zgradu je projektovao arhitekta Renco Pijano. (Guardian; B92)