Ima nešto u snažnim vetrovima i kamenu od kog je sazdan što će vas naterati da posetite Edinburg više od jednom.

Ako pogledate dovoljno duboko u dušu grada, videćete da mnoge tajne kriju i male prodavnice, moderni restorani i barovi sa žestokom ponudom viskija.

Smestite se…

Ako želite da iskusite pravi Edinburg onda vam svakako preporučujemo smeštaj kod lokalaca. Cene variraju u zavisnosti od smeštaja, ali noćenje u apartmanu u velikoj gregorijanskoj vili koja se nalazi samo pet minuta peške od univerziteta – stoji 40 funti. Ili možete uzeti sobu sa zajedničkim kupatilom po ceni od 29 funti za noć.

Ako želite luksuzan boravak u Edinburgu, posetite hotel The Scotsman. Ovaj hotel sa pet zvezdica nalazi se kraj čuvenog Severnog mosta i izgrađen je davne 1905. godine. Noćenje košta 126 funti.

Posetite…

Panoramom grada dominira Edinburški dvorac koji je ujedno njegova glavna atrakcija. Ako želite da vidite Scottish Military Tattoo, ekstravaganciju vatrometa, gajdi i plesa u dvorcu, treba da rezervišete svoj termin mesecima unapred. Dopustite da vas vodič povede u lutanje ulicama iz 17. veka kako biste otkrili skrivene delove istrorije ovog magičnog grada.

Probajte…

Svaki konobar je stručnjak za škotski viski. Ako i sami znate mnogo o viskiju, preporučujemo virtuelnu turu pod nazivom Scotch Whisky Experience koja će vam približiti proces proizvodnje ovog žestokog pića. U Edinburgu možete probati sve viskije koji se proizvode u različitim regijama Škotske. Tu je i Muzej viskija sa fascinantnom “postavkom”.

Uradite…

Nije za one koji su van kondicije, ali uspon na uspavani vulkan Arturovu stolicu priuštiće vam nezaboravan doživljaj. Ovo brdo nalazi se u središtu parka Holirud i veruje se da se na njemu nekada nalazio mitski dvorac Kamelot. Uspon do vrha traje 40 minuta ali pogled na grad i okolinu vredi svakog koraka. (dnevnik.hr)