Kada turisti otkriju neku destinaciju, ona često izgubi svoju nekadašnju čar. Bilo da je reč o mestu neobične lepote, koje će javnost upoznati u nekom novom, uzbudljivom filmu, ili udaljenim ostrvima, koja će postati dostupnija posle izgradnje novog aerodroma – sva ova čudesna mesta na putu su da postanu popularna turistička odredišta.

Malta

Gozo, Malta

Nema bolje reklame za turističko odredište od dobrog filma. Anđelina Džoli i Bred Pit proveli su prošle godine nekoliko meseci na malteškom ostrvu Gozo, gde je Džolijeva režirala film “Pored mora” (By the Sea). Zahvaljujući poznatom paru, broj posetilaca je već počeo da se povećava, ali će prava navala najverovatnije uslediti kada film stigne u bioskope.

Do malenog ostrva Gozo, koje ima 37.000 stanovnika, sa Malte se brodićem se stiže za 20 minuta. Oko 97 odsto stanovnika su katolici, predeo obiluje lepim crkvama, od kojih jedna, po visini kupole bez nosača, zauzima treće mesto u svetu. Na ovom mestu će uživati ljubitelji pešačenja, biciklisti i ronioci, a ako želite da uhvatite malo sunca, tu je prelepa uvala Imdžar Išini.

Kuba

Nakon popuštanja ograničenja za Amerikance koji putuju na Kubu, nekada jedno od retkih nedostupnih karipskih ostrva u narednim godinama očekuje veliko povećanje broja turista. Od početka 2015, broj ulazaka u zemlju porastao je za 200 odsto i većina hotela na ostrvu rezervisana je do leta.

Aktivirao se čak i Ernesto Gevara, sin legendarnog revolucionara Čea Gevare, koji je nedavno osnovao kompaniju za ture motociklom, koja će omogućiti turistima da istraže ostrvo na dva točka. Havana je prilika da vidite stare automobile, kolonijalne palate i prelepe murale.

Antraktik

Sledeće godine se navršava 50 godina od početka komercijalnih turističkih putovanja na Antarktik, ali je broj posetilaca rapidno porastao u proteklih par godina. Razlog? Ljudi žele da vide ovaj deo sveta pre nego što se zauvek promeni.

Stručnjaci kažu da su temperature na Antarktiku poslednjih decenija porasle za tri stepena Celzijusa – pet puta više od globalnog proseka. Smanjenje ledenog morskog pokrivača uticalo je na smanjenje populacije antarktičkog krila, životinje nalik raku, koja je glavni izvor hrane za kitove, foke, pingvine, lignje, albatrose i druge ptice.

“Antarktik izgubi 160 milijardi tona leda godišnje, a taj broj je u porastu”, objašnjava Endru Vajt, predsednik agencije “Kvark ekspedišens”.

Antarktik

Rejdarfjordir, Island

U proteklih nekoliko godina, turoperateri beleže povećanje broja turista u nordijskim zemljama od 100 odsto. Veruje se da je razlog sve veća popularnost žanra “Nordik noar” – kriminalističkih romana, filmova i TV-serija iz nordijskih zemalja.

Ovaj mali grad je dobio ime po fjordu pored koga se nalazi, najvećem na istočnoj obali Islanda. Iako ima svega oko 1.000 stanovnika, Rejdarfjordir je nekada imao najveću koncentraciju stranih stanovnika u zemlji, jer je 2004. oko 3.000 stranih radnika došlo da bi pomoglo u izgradnji topionice. Najveća atrakcija u mestu je Islandski vojni muzej.

Zelden, Austrija

Informacije o mestima na kojima je sniman “Spektar”, novi film o Bondu, čuvane su u tajnosti do pre nekoliko meseci, kada se saznalo da će omiljeni specijalni agent posetiti Rim, London i Maroko.

Jedna od spektakularnijih lokacija je Zelden, u austrijskoj dolini Ectal, gde je snimljena najmanje jedna velika akciona scena. Središte drame biće u restoranu ICE-Q, koji se nalazi na planinskom vrhu Gajslahkogel. Film će početi da se prikazuje u novembru 2015, što znači da imate još nekoliko meseci da vidite Zelden, pre nego što turisti nagrnu.

Grčka ostrva

Turisti koji žele da vide udaljenija grčka ostrva ranije su morali da se oslanjaju na neredovne izlete brodićima, budući da na 6.000 ostrva ima samo 50 aerodroma.
Lokalna avio-kompanija “Helenik siplejns” nedavno je najavila planove za povezivanje sa čak 100 ostrva. Krit, Skiros i Pelion biće dostupniji od maja 2015, a letovi do udaljenijih ostrva biće mogući do kraja godine, najavljuje kompanija.

Viktorijini vodopadi, Zimbabve/Zambija

Novi Međunarodni aerodrom “Viktorijini vodopadi”, na granici Zimbabvea i Zambije, biće otvoren u septembru, što znači da će čuveni vodopadi, dvostruko veći od Nijagarinih vodopada, uskoro postati pristupačniji. Na novu aerodromsku pistu, dugu četiri kilometara, moći će da sleću avioni sa širokim rasponom krila, poput “erbasa A340” i “boinga 747”.

Nikaragva

Nikaragva

Oni koji žele da vide ovaj prelepi deo Centralne Amerike trebalo bi to sada da urade, jer je vlada nedavno dala zeleno svetlo za izgradnju Nikaragvanskog kanala. Reč je o projektu povezivanja Pacifika i Atlantskog okeana, a kanal će biti dvostruko duži od Panamskog kanala.

Broj turista je već u porastu zbog poboljšanja infrastrukture, ali otkako je u decembru počela izgradnja kanala, drastično je skočio. Ono što neizostavno treba videti jeste močvarni predeo San Migelito, koji će kanal preseći. 

Sveti Vincent i Grenadini, Karibi

Turisti koji su želeli da posete prelepa karipska ostrva Sveti Vincent i Grenadine godinama su leteli do Barbadosa, odakle kreću letovi do aerodroma “ET Džošua” u Kingstaunu, na ostrvu Sveti Vincent. Ove godine će biti najzad otvoren Međunarodni aerodrom Argil, koji će omogućiti direktne letove. Na taj način, biće dosupnija i manja ostva poput Palma, Uniona i Bekije.

Sveta Jelena

Ostrvo, koje mnogi smatraju najnepristupačnijim naseljenim ostrvom na svetu, mogu da posete samo oni koji imaju slobodnog vremena napretek. Putovanje počinje odlaskom u Kejptaun, nakon čega sledi ukrcavanje na brod RMS St. Helena, poslednji brod Britanske kraljevske pošte, koji još uvek plovi. Plovidba do ostrva traje pet dana.

Međutim, situacija će se promeniti od februara 2016, kada se na ovom ostrvu otvara aerodrom. Tada će jednom nedeljno biti letova iz Johanesburga.
Ovo prelepo ostrvo posebno privlači posmatrače ptica, ali je i istorijska atrakcija. Ove godine se obeležava 200. godišnjica Napoleonovog proterivanja na ostrvo, a posetioci mogu da vide Longvud haus, gde je bio zatočen od 1815. pa sve do smrti 1821. (blic.rs)