Gosti koji se ovog leta prijave u hotel u blizini grada Nagasaki možda će se požaliti na uslugu koju bi mogli da opišu kao “robotsku“.

U hotelu koji će se zvati Hen-na osoblje će uglavnom činiti androidi-roboti koji neodoljivo liče na ljude, prenosi Telegraf.

Oni će moći da pozdravljaju goste, nose prtljag, prave kafu pa čak i da se osmehuju.

Za ovu zemlju, to nije ništa iznenađujuće jer je pre više godina predstavljen Asimo, prvi napredni svetski humanoidni robot koji je sposoban da trči, hoda, maše i šutira loptu.

Ovakvi androidi proizvedeni su na Osaka univerzitetu, a proizvođač je bio Kokoro, grana kompanije koja je licencirala i Helou Kiti.

Osmišljeno je da tri uniformisana ženska androida budu na recepciji Hena-na hotela čije je otvaranje najavljeno za jul ove godine. Pored njih će biti i četiri robota čija će uloga biti da uslužuju goste, ali i da čiste sobe. U duhu tehnologije, gosti će umesto ključeva za sobe koristiti sistem prepoznavanja lica.

Najniža cena po noćenju u ovom hotelu iznosiće 7.000 jena (oko 50 evra).

Ukoliko se ovaj ugostiteljski objekat pokaže uspešnim, do 2016. godine se planira otvaranje još jedne slične robotizovane ustanove.