Vožnja avionom kao u hotelu s pet zvezdica. Da li je to moguće? Jeste. I to u najnovijem supermodernom avionu Airbus A350 XWB, koji od početka januara krasi flotu Qatar Airways.

Airbus A350 XWB

Biznis klasa sa 36 sedišta izgleda impozantno. Udobne fotelje pritiskom na dugme lako se pretvaraju u pravi pravcati komforan ležaj. Time dugačka putovanja prestaju da budu problem. Uz pidžamu, patofnice i pribor za ličnu higijenu najpoznatijih svetskih proizvođača kozmetike, putnik u ovom avionu gotovo da zaboravi da leti.

Tu je i fantastična tehnička oprema, od HD ekrana od 17 inča, pa sve do mini-konzole koja ima sve funkcije “ajfona”. Poslovni ljudi mogu da biraju da li će da odspavaju do željene destinacije ili će nastaviti da rade uz brzi internet.

A ekonomska klasa ovog aviona nudi mnogo više, čak i od biznis klase pojedinih letelica. Uz najsavremeniju tehničku opremu, ima najviše prostora za putnika, jer Qatar Airways je insistirao na kvalitetu umesto na kvantitetu. Iako su nagovarani da “uguraju” po još jedno sedište u svaki red, odlučno su odbili takav predlog, samo da bi putnici imali više prostora.

Ono što je poseban kuriozitet Airbus A350 XWB jeste činjenica da je napravljen od čak 70 odsto lakih materijala, a plastika ojačana karbonskim vlaknima čini čak polovinu utrošenog materijala. Nivo buke je na najnižem nivou u istoriji avio-industrije.

Ipak, najvažnija stvar za sve ljude ove planete jeste manja potrošnja goriva. Ovaj avion troši čak 25 odsto kerozina manje od konkurencije i minimalno zagađuje životnu sredinu.

Katar je država s najvišim društvenim bruto proizvodom u svetu. Ovaj emirat u Persijskom zalivu, sa dva miliona stanovnika od kojih je samo 300.000 njegovih državljana, za to može da zahvali ogromnim zalihama i proizvodnji gasa i nafte. Prebogata država dotira svoju nacionalnu avio-kompaniju, koja kvalitetom usluge podiže kvalitet letenja na dosad nezapamćen nivo. (novosti.rs)