Izbor čuda Kanade – originalnih, zadivljujućih i prepoznatljivih, ne može se ograničiti samo na prirodne retkosti.

Niagara Falls

(Izvor: Srbi.ca.) To je mišljenje stručnog žirija i više od milion Kanađana, u velikoj akciji kanadske nacionalne radio-televizijske mreže CBC. Izbor sedam čuda Kanade, dakle, dao je sledeće rezultate.

Kanu
Sa poreklom u provinciji Ontario. U svim oblicima i svih vrsta. Prevozno sredstvo koje su došljaci preuzeli od starosedelaca i nastavili da ga koriste. Danas je jedan od simbola Kanade, rado korišćen uglavnom u rekreativne svrhe.

Iglo
Karakterističan za severnu Kanadu. I za narod Inuit kanadskog Arktika. Genijalan način korišćenja prirodnih resursa za opstanak. Nekada su građeni u različitim veličinama, kao jednostavni, za jednu osobu, ili složeni svečani kompleksi načinjeni od više povezanih igloa.

Vodopadi Nijagare (Niagara Falls)
Fascinantni vodopadi na reci Nijagari u provinciji Ontario, koje Kanada „deli“ sa Sjedinjenim Američkim Državama. Kanadski vodopad Potkovica (Horseshoe) impozantan je i najveći.

Stari grad Kvebek (Quebec’s Old Town)
Utvrđeni grad iz XVII veka, jedini sačuvani na severnoameričkom kontinentu severno od Meksika. Sa najmanje jedanaest arhitektonskih stilova koji odgovaraju razdobljima njegove istorije. U gradu Kvebeku, prestonici provincije Kvebek.

Pir 21 (Pier 21)
Halifaks, Nova Škotska. Vrata Kanade, pristanište kroz koje je prošlo preko milion useljenika, od dvadesetih do ranih sedamdesetih godina XX veka. Povezano sa multikulturnim identitetom Kanade. Danas multimedijalni izložbeni prostor sećanja.

Prerijsko nebo
Čuveno „veliko nebo“ kanadskih prerija, prostrano i tajanstveno plavo. Potrebno je videti ga i odmah će biti jasno zašto se Kanađani slažu da je prerijsko plavo nebo – čudo.

Stenovite planine (The Rockies)
Planinski lanac koji se proteže kroz provincije Britanska Kolumbija i Alberta. Sa svim svojim čudima zelenoplavih jezera, glečera, oštrih stenovitih vrhova, po kojima se razlikuju od američkih Stenovitih planina.