Najveća svetska parada sambe i ove godine će okupiti stotine hiljada ljudi. Ulice brazilske metropole biraće kralja, kraljicu i dizajnera. Kraljica se bira prema lepoti i ukusu za oblačenje.

Najspektakularniji karneval na svetu ove godine počinje u petak, 13. februara, kada će gradonačelnik Rija krunisati kralja Moma i predati mu ključeve grada. Tog trenutka biće ispaljene konfete, a duž Sambadroma počeće da odjekuje veseli ritam.

Narednih pet dana, do 17. februara, Rijom će prodefilovati najlepše žene Južne Amerike i najbolje samba škole i biće organizovane fantastične žurke. Vrhunac karnevala je smotra najboljih škola ovog zanosnog plesa – “Samba parada”, koja je apsolutno jedinstven događaj u svetu. Jer na jednom mestu mogu se videti vrhunski plesači, najbleštaviji kostimi, najbučnija muzika, najveća gužva i – najsposobniji lopovi.

“Samba parada” je revijalno takmičenje plesnih škola, a sudije su posetioci koji ocenjuju plesače na Sambadromu koji se specijalno gradi za ovu priliku. Događaj se direktno prenosi u nekoliko zemalja sveta, ali gledanje nije ni izbliza tako zanimljivo kao guranje s Brazilcima i Kariokama.

Aranžmani za Rio uoči karnevala – rasprodati!

Sama parada nije ulično đuskanje tokom kojeg se svako šeta kako stigne. Naprotiv, ovo je izuzetno pažljivo orkestriran događaj u kojem se tačno zna ko šta radi. Svaki učesnik parade ima posebnu ulogu i kostim i ne sme da napusti svoj prostor. Samba škole biraju temu s kojom će nastupiti, a to mogu da budu istorijska epoha, poznata ličnost, prirodni fenomen ili deo brazilske istorije.

Sambadrom je podeljen u 12 sektora i postoji pravilo da treba izbegavati mesta u 10, 11. i 12, dok su najbolji 6, 7. i 8. sektor. Hotelski smeštaj za karneval rezerviše se najmanje četiri meseca ranije, kao i karte za Sambadrom. Što je održavanje karnevala bliže, noćenje je sve skuplje. Aranžmani za ovu godinu su rasprodati.

Samba, međutim, može da se nauči tokom čitave godine. Čim se završi karneval, u samba školama počinje vežbanje za sledeći. Redovno se organizuju samba večeri tokom kojih se zainteresovani pripremaju za karneval. Ove večeri su otvorene za sve i veoma su popularne jer na njih dolaze ljudi svih uzrasta.

Tri najpoznatije škole su: “Mankeira”, “Unidos da Tižuka” i “Salgeiro”, a smeštene se u južnom delu grada, dokle turisti mogu da stignu tramvajem. Sve samba škole nalaze se u siromašnim četvrtima, ali oko njih ima dosta policije.

Našim turistima je bliže da odu na karneval u Vijaređo koji se ove godine održava od 1. do 28. februara. Karneval je poznat po ogromnim papirnim maskama poznatih ličnosti koje paradiraju kroz ovaj grad u Toskani. Muzej karnevala može da se poseti tokom čitave godine. (novosti.rs)