Šta sve možete videti u glavnom gradu Austrije – dvorci, muzeji, galerije, kafei, parkovi…

Malo je jedan dan kako bi se videla prestonica nekadašnje Austrougarske. Ipak, jedan dan može da bude i dovoljan da bi se osetile draži ovog prelepo uređenog grada.

Udobna obuća, dobar san i odličan plan dobitna su kombinacija kako bi se videlo najbolje od Beča.

10.00
Karta za 24-časovnu vožnju u celokupnoj mreži javnog saobraćaja “Bečkih linija” košta 7,60 evra.

Razgledanje Beča treba početi iz samog centra – Štefansplaca, gde se nalazi najpoznatija gotska katedrala. Katedrala je izgrađena 1433. godine i ulaznica se ne plaća, a do prelepog vrha vode 343 stepenika, i vredi se popeti.

10.30
Nedaleko od Štefansplaca nalazi se Kuća muzike, jer Beč je i prestonica lepih nota. S fantastičnim muzejskim postavkama, neku izložbu morate pogledati. Najbolje je pešice se uputiti prema Muzejskom kvartu, jer se prolazi pored hotela “Zaher”, Opere, Hofburga i stiže do odredišta na kojem se treba odlučiti da li pogledati izložbu moderne umetnosti u MUMOK-u, galeriji slika, Dečjem muzeju ili otići do Prirodnjačkog muzeja.

12.00
Ručak mora biti kratak, da bi vreme za kafu bilo duže. Ukoliko odlučite da vidite Gradsku većnicu, svratite u kafe “Landman” (Sigmund Frojd, Marlen Ditrih i drugi su tu dolazili), a ako ste blizu Štefansplaca, idite u kafe “Havelka”. U bečkim kafeima, koji su pod zaštitom Uneska, može se i dobro prezalogajiti.

13.00
Zaokružite posetu “skokom” do ulice Marijahilfer, nove pešačke zone s mnogobrojnim mogućnostima za kupovinu, pre nego što nastavite razgledanje. Nedaleko, u ulici Burgštrase, nalazi se Frojdov muzej, a reč je o stanu u kojem je imao ordinaciju.

14.00
Oni koje ne zanima šoping treba da metroom odu do Šenbruna ili Belvederea, jer je Beč grad muzeja. Šenbrun je prelep rokoko dvorac sa impresivnom kolekcijom iz vremena Habzburške monarhije, a tura od 45 minuta svima se toplo preporučuje. Porodice mogu da provedu vreme u izuzetno sređenom zoo-vrtu. Ko voli Gustava Klimta, treba da ode do Belvederea.

17.00
Fasade Hundertvaserove kuće nadaleko su čuvene i vredi ih videti. Do njih se najbrže stiže tramvajem. Tu ne samo što mogu da se kupe suveniri, već može i da se popije kafa i pojede apfelštrudel (pita od jabuka).

20.00
Dan u Beču treba završiti vožnjom najvećim ringišpilom na svetu koji se nalazi pored Panoramskog točka i Kuće strave u bečkom Prateru. S visine od 117 metara puca fenomenalan pogled na grad. Do njega treba ići tramvajem, jer je to dodatna prilika za razgledanje.

Ukoliko ostajete dan duže, ustanite ranije, pa istrčite stazu u Prateru poznatiju kao “zelena pluća grada”, dugačku 15 kilometara. (ComPress)