Džet leg muči većinu putnika. Pilula koja “resetuje” unutrašnji sat i olakšava hvatanje ritma u novim vremenskim zonama mogla bi uskoro da postane stvarnost.

Mučan osećaj, kao i problemi sa spavanjem i umorom koji prate daleka putovanja godinama muče naučnike, ali bi eksperimentalni lek do kog su došli farmaceuti u Kanadi mogao da pošalje “džet-leg” u istoriju, piše britanski “Telegraf”.

Narušavanje cirkadijalnog ritma, kom su podložni i ljudi koji rade u smenama, opasno je po zdravlje i povezano je sa srčanom oboljenjima, pa čak i s pojavom raka. Zajednički rad naučnika sa kanadskih univerziteta Megil i Daglas doveo je lek do faze za testiranje i pokazao je dobre rezultate na 16 dobrovoljaca.

Kako se navodi u Žurnalu federacije američkih društava za eksperimentalnu biologiju, ispitanicima je u izolovanim sobama poremećen ritam, a zatim je vraćan u normalu pomoću tableta koje sadrže steroide glukokortikoide.

Iako pilule nisu spremne za široku upotrebu, moguće je da će se u narednim godinama naći u džepovima letačkog osoblja širom sveta. (B92.net)