Nikad nije rano da se planira putovanje. Na osnovu dosadašnjih trendova, već se može zaključiti koje destinacije i koji vid turističkih usluga će biti najpopularniji tokom naredne godine. Ako vam je potrebna inspiracija za sledeće putovanje, možete je naći ovde.

Japan – povoljna destinacija
Od kako je raščićen haos koji su za sobom ostavili zemljotresi, cunami i katastrofa u nuklearnoj elektrani Fukušima, Japan je u stalnoj kampanji za privlačenje turista. Budući da njihova valuta pada, očekuje se da će aranžmani za posetu ovoj zemlji biti značajno jeftiniji. Ove godine Japan je posetilo 11 miliona ljudi, a najveći broj njih odlazi u Tokio.

Lima – gastronomska prestonica Južne Amerike
Lima u Peruu polako gradi svoju reputaciju gastronomske prestonice, naročito zahvaljujući tome što je restoran iz ovog grada osvojio prvo mesto na listi 50 najboljih restorana Latinske Amerike. Takođe, osam restorana sa te prestižne liste nalazi se upravo u Limi.

Norveška – za fanove “Zaleđenog kraljevstva”
Film “Zaleđeno kraljevstvo” (Frozen) doneo je kompaniji Disney više od 1,2 milijarde dolara, a interesovanje publike svih generacija za sve što ima veze sa ovim crtaćem, ne jenjava.

Smešten u izmišljenom kraljevstvu Arendel, film prikazuje divne pejzaže, koji su inspirisani Norveškom. Ljubitelji filma, sada traže stvarne destinacije, koje će ih podsetiti na Elzu i njene avanture.

Norveška je zahvaljujući njima zabeležila ogroman rast broja turista, a turoperateri navode da je prodaja aranžmana porasla za čak 40 odsto.

Bergen, grad na zapadu zemlje, bio je inspiracija za film, ali je među turistima popularan i Vos, zbog obližnjih fjordova, glečera, reka i jezera. Arhitektonska čuda koja su inspirisala Diznijeve crtaće.

Iran

Iran – hit Bliskog istoka
Turisti su sve više zainteresovani za Iran, u kom se nalaze brojni spomenici drevnih kultura, velelepne džamije i prelepi priodni pejzaži. Najpopularniji gradovi su Isfahan i Teheran, ali turisti obilaze i ostatke Persepolisa i grobnice u Širazu, kao i plaže na Kaspijskom moru.

Krstarenja rekama
Karipska krstarenja ustupaju mesto industriji rečnih krstarenja. Luksuzni operator Viking River Cruises nudi krstarenja u celom svetu uz jedinstvene aktivnosti poput slušanja predavanja, učenja jezika i različitih radionica koje oslikavaju kulturu zemlje koja se obilazi. Čak se i hrana na rečnim brodovima zasniva na regionalnim specijalitetima svake od destinacija.

Namibija privlači turiste
Zahvaljujući bogatoj prirodi, kolonijalnoj arhitekturi i divnim pejzažima, Namibija postaje vrlo popularna afrička destinacija. Putnici mogu ići na neki od safarija, ili iskusiti Namibijsku pustinju i sve njene lepote.

Kanbera

Kanbera – za bolji život
Glavni grad Australije proglašen je za najbolje mesto za život prema Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj. Ona možda nema velelepne zgrade i divne plaže, kao što je to slučaj sa Sidnejom, ali je zato daleko mirnija i tiša. Grad se nalazi pored veštačkog jezera i nudi brojne kulturne sadržaje.

Berlin – najhipsterskiji grad
Berlin od nedavno važi za “najhipsterskiju” destinaciju, zahvaljujući Krojcbergu, četvrti u kojoj su se nekada susretali Istok i Zapad.

Palavan – najpopularnija ostrvska destinacija
Palavan u Filipinima, proglašen je nedavno za najlepše ostrvo na svetu, zahvaljujući čemu će verovatno sledeće godine zabeležiti veliki rast broja turista.

Firenca – najpopularnija gradska destinacija
Firenca je večni favorit, ali će u 2015. verovatno biti još posećenija, budući da je nedavno odabrana za najbolju gradsku destinaciju.

Firenca

Hajnan – najposećenije kinesko letovalište
Ovo odmaralište u Južnom kineskom moru svake godine broji sve veći broj posetilaca. Hotelski kapaciteti se neprekidno proširuju, a najveći broj turista čine Kinezi i Rusi. Sada se međutim radi i na privlačenju posetilaca iz drugih delova sveta.

Baskija – alternativa Kataloniji
Ova regija koja se jednim delom nalazi u Španiji, a drugim u Francuskoj, biće pravi hit među turistima. Poznata je po odličnim vinima, Gugenhajm muzeju u Bilbau i odličnoj hrani.

Tasmanija – za avanturiste
Lonely Planet proglasio je Tasmaniju jednom od najboljih regija za istraživanje u 2015. Ovo ostrvo ima prelepe pejzaže, bogat biljni i životinjski svet, odlično vino i neke od najboljih staza za brdski biciklizam na svetu.

Kvins – kulinarska prestonica sveta
Kvins u Njujorku naseljavaju pripadnici velikog broja naroda i etničkih grupa. Zahvaljujući tome, ovde se pravi odlična hrana. Tu možete uživati iz specijalitetima iz celog sveta.

Rio de Žaneiro

Rio de Žaneiro – zagrevanje za Olimpijadu
Svetsko prvenstvo je završeno, ali Rio još ne izlazi iz navijačke atmosfere. Ipak, naredne godine cene neće biti toliko visoke, pa će oni turisti koji žele da izbegnu olimpijske gužve u 2016, verovatno to iskoristiti.

Severna Irska – za fanove “Igre prestola”
Hrvatska je zahvaljujući seriji “Igra prestola” (Game of Thrones) zabeležila veliki rast turista, a isto važi i za Severnu Irsku. Ovde su Vesteros, Vinterfel i Kraljev put iz serije. “Igra prestola” kao inspiracija za putovanje

Ljubljana – poželjna evropska prestonica
Ljubljana važi za jednu od najjeftinijih prestonica u Evropi. Budući da je smeštena između Italije, Hrvatske, Mađarske i Austrije do sad su je turisti uglavnom zaobilazili na putu do nešto poznatijih destinacija. Međutim, deluje da će se to naredne godine promeniti, piše Business Insider.