Božićne proslave u Bavarskoj među najlepšim manifestacijama u Nemačkoj. Najposećeniji je vašar na Marijen placu u centru Minhena. svake večeri počinje koncert u 17,30.

Uz bezbroj lampiona, miris kuvanog vina i kobasica, mnogo dobre zabave može se doživeti na božićnom vašaru u Minhenu. Istina, u bavarskoj metropoli organizuje se dvadeset vašara uoči Božića, ali je samo jedan pravi – ispred Gradske kuće.

Ovaj vašar se u Minhenu, na Marijenplacu, održava još od 14. veka, pa spada među najstarije u Evropi. Nekada je nazivan Vašarom Svetog Nikole, godine 1806. preimenovan je u Božićni vašar, a od 1972. zove se jednostavno – Minhenski božićni vašar. Praznična atmosfera počinje onog trenutka kada se na trg postavi jelka visoka 50 metara i kada na njoj zasvetli 2.500 svećica. Tada se, uz miris začinjenog kuvanog vina, pahulje i svetla lampiona, stiče utisak da u vazduhu zaista ima magije.

Svake večeri u 17.30 počinje koncert, pa se zvuci s balkona Gradske kuće. Razne grupe bavarskih muzičara, plesača, pevača i horova nastupaće od 12 časova poslednjeg dana vašara, 24. decembra.

Organizatori su mislili i na decu, pa se “nebeske radionice” organizuju svakog dana do 14. decembra. Deca od šest do 12 godina mogu sama da naprave ukrase za jelku, božićne kolačiće ili poklone za roditelje. Radionice počinju u 14.30.

Dok se tokom dana u pabu “Ratstrinkstube” održavaju dečje radionice, tokom večeri ovde je najveselije. U ovoj skupštinskoj kafani mogu se probati najukusnije bavarske kobasice.

Na vašaru može da se kupi gotovo sve – počev od kobasica u obliku Deda Mraza i čajeva, pa sve do ukrasa za jelku i kapa sa šalovima. Sve je originalno, iz Nemačke, pa su i cene takve. Međutim, pored ovog najpopularnijeg vašara, zanimljivo je obići i srednjovekovni vašar na Vitelsbaher trgu, na kojem se pod šatorom odigravaju predstave dramskih grupa i nastupaju muzičari, a može se probati i hrana spremljena po starim receptima.

Pažnju posetilaca privlači i Tolvud vašar s umetničkim proizvodima, ali i ružičasti (gej) vašar na Štefansplacu. Ako nekome od posetilaca ovo nije dovoljno, može pri povratku iz Minhena na aerodromu da uživa u kuvanom vinu. (novosti.rs)