Stari Grci spominjali su nebeske zavese u čarobnim bojama, Aristotel je govorio o “poskakujućim ovcama”, a Galileo Galilej nazvao je polarna svetlost (Aurora Borealis).

Danas znamo da je ova izmena svetlosti na nebu prirodna pojava uzrokovana solarnim olujama koja se pojavljuje na visokim geografskim širinama oko severnog pola od sredine oktobar do marta (ili oko južnog pola u slučaju aurore australis). Evo zimskih destinacija na kojima imate najveće šanse za uživanje u crveno-zelenom lajt šou prirode.

1. Svalbard, Norveška
Ekstremni lovci na polarnu svetlost uputiće se na ovu ostrvsku grupu u Barentsovom moru koja se sastoji od leda, snega i po koje neustrašive arktičke životinje. Ostrvo Svalbard je najseverniji deo Kraljevine Norveške i ne nudi nikakve posebne turističke pogodnosti, ali se zato ponosi projektom Svalbardskog globalnog skladišta semena iz kojeg se mogu posmatrati zapanjujuća polarna svetla.

2. Farska ostrva, Danska
Ljubitelji prirode i dobre hrane upućuju se u ovu ostrvsku dansku autonomnu pokrajinu između Norveškog mora i severnog Atlantskog okeana, koju zbog velikog broja ovaca nazivaju i Ovčijim ostrvima. Kao idealno mesto za proučavanje ovog prirodnog fenomena nameće se životopisni hotel Føroyar u istoimenom gradu sa zelenim krovom po kojem pasu – ovčice. Kulinarski stručnjaci pričaju o restoranu KOKS koji nudi egzotičnija jela čak i od najboljeg svetskog restorana – Nome.

3. Skagafjörður, Island
Ukoliko polarnu svetlost želite da posmatrate okruženi netaknutom prirodom, birajte ovu severnu islandsku pokrajinu okruženu zapanjujućim liticama i arktičkim vodama. Sobu možete da iznajmite na eko farmama u nekadašnjem vikinškom centru Hofstadiru, a u prirodnom lajt šou uživajte sa svih delova tog kraja. Najspektakularnije prizore pak omogućuje vam pogled s planine Tindastol.

4. Saariselka, Finska
Kakva bi to polarna avantura bila bez noćenja u klasičnom igluu? Posmatranje polarne svetlosti kroz prozirni krov iglua deo je bogate turističke ponude u selu Saariselka na krajnjem finskom severu. Ovde vam se nude i druge tradicionalne zimske aktivnosti – od skijanja i vožnje saonicama koje pokreću sobovi, do opuštanja u finskim saunama.

5. Ferbenks, Aljaska
Polarnu svetlost možete posmatrati i sa severnoameričkog kontinenta. Odsednete li u Ferbenksu barem tri dana u zimskim mesecima imate 80 posto šanse da vidite polarnu svetlost uživo. O tome ne treba da brinu ni najveće spavalice jer će vas osoblje lokalnih hotela i pansiona probuditi u bilo koje doba noći kad primete pojavu zeleno-crvenih svetala na nebu. Svakako, buđenje možete da naručite sa šoljicom vrućeg čaja ili kakaa. To je odmor. (dnevnik.hr)