Na jesenjem suncu, zgrade od crvene cigle i sivog krečnjaka ožive u Monsu, belgijskom gradiću u valonskoj regiji. U ovoj brdovitoj opštini u pokrajini Eno živi oko 100.000 stanovnika.

Da će ovaj gradić iduće godine biti u centru pažnje, potvrđuje činjenica da je izabran za evropsku prestonicu kulture za 2015. godinu.

Kada stignete na željezničku stanicu, s jedne strane možete vidjeti mnoštvo kranova i zgrada koje ubrzano niču, a s druge statuu kralja Leopolda, vrh velike crkve Sainte-Wauduru, te fino urađen barokni zvonik. Ukoliko krenete uzbrdicom ka gradskom centru, proći ćete pored elegantnih kuća, staromodnih prodavnica i mnogih građevina koje se renoviraju kako bi u punom sjaju dočekale narednu godinu. Obnavlja se i gotovo polovina kaldrmisanih ulica. Najnoviji luksuzni hotel “Dream” najbolji je predstavnik novog Monsa. Noćenje u ovom hotelu koštaće od 250 maraka, zavisno od usluge, a ručak od 80 do 100 maraka.

Da je spremanje grada u punom jeku dokazuje i nekadašnji manastir koji je presvučen u crvenu i crnu kožu, dodat mu je spa centar, koktel bar i restoran.

Mons odlikuju brojni univerziteti i tehnološke firme. Veliki gradski trg središte je svakog većeg grada u Belgiji, pa ni Mons nije izuzetak. Ovdje je riječ o velikom popločanom prostoru, koji uokviruju bašte kafića sa nešto jeftinijim cijenama, na kojem se često okupljaju studenti, posebno petkom uveče. Glavna atrakcija trga je mali mesingani majmun, zidni ukras koji posjetioci rado protrljaju za sreću. Majmun se nalazi na fasadi Gradske vijećnice iz 15. vijeka, koja zaslužuje mnogo više pažnje od ovog ukrasa.

Glavni događaj u gradu je godišnja Dudu povorka, specifična verzija Djukas karnevala u kojoj sveti Đorđe ubija aždaju, poznatu kao Dudu. Sve se to događa uz “lude” zvuke bubnjeva i duvačkih instrumenata, pa manifestacija pomalo čak podsjeća na Rio. Ipak, stanovnici tvrde da je riječ o “čistokrvnoj” belgijskoj tradiciji.

Crkva Valdetrude

Dobar način da istražite običaje ovog kraja je da posjetite crkvu Svete Valdetrude. Ova impozantna gotska građevina nalazi se na brežuljku i okružena je vilama crkvenih velikodostojnika, uglavnom prekrivenim puzavicama. Posvećena je svetici iz 17. vijeka koja je po predanju iskorijenila kugu, a sadrži divne vitraže, statue od alabastera, kriptu punu zlatnih i srebrnih ukrasa i veliki sat. (glassrpske.com)