Asunsion je dom za više od 500.000 stanovnika i važi za mlad grad pošto su dve trećine žitelja uzrasta do 30 godina. Puno ime grada je Nuestra Senjora Santa Marija de la Asunsion (šp. Nuestra Señora Santa María de la Asunción, 'Vaznesenje Bogorodice').

Asunsion je jedan od najstarijih gradova na kontinentu (osnovan 15. avgusta 1537), a zovu ga "majka gradova" jer su odavde nekada polazile kolonijalne ekspedicije koje su osnivale druge gradove (Buenos Ajres, Santa Fe...).

Grad nema mnogo konvencionalnih turističkih atrakcija, ali zato možete na svoju ruku da ga otkrijete kao zanimljivo mesto za posetu. Svakog jula se organizuje sajam sa brojnim izložbama, hranom, muzikom i pićima. Ovo je dobar način da steknete uvid o tome šta se događa u zemlji.

Nacionalni kongres je jedno od najupečatljivijih i novijih zdanja, a unutra se nalazi i mali muzej. Nacionalna katedrala se nalazi na prostranom i živopisnom trgu sa fontanama. Opštinski muzej je skroman, pa ipak ima i neke delove stare tramvajske linije iz 1880. godine, kao i ponešto iz opšte istorije lokaliteta.

U blizini se nalazi i Muzej vizuelnih umetnosti. Nu Guazu i Park de la Salud su poznata sastajališta u ovom gradu. Tokom leta, temperatura može da se popne i na 38 stepeni Celzijusovih te se nemojte iznenaditi ako zbog sijeste ne radi neko od mesta koje ste planirali da obiđete.

U predgrađu Asunsiona nalazi se glavni paragvajski, međunarodni aerodrom Asuncion Silvio Pettirossi International Airport (ASU). Godišnje kroz aerodrom prođe oko 800.000 putnika.