Prelep, bogat, izuzetno uređen i moderan srednjoevropski grad. Grac, središte Štajerske, ubedljivo je najlepše posetiti u vreme božićnih vašara, koji počinju ovog vikenda.

Grac ima prelepo uređene ulice, zanimljive pasaže, ušuškane kutke, raskošne građevine, umivene trgove… Naročito su lepe ulice Herengase i Hofgase, u kojima je šoping kraljevski, a poslastice – carske. I ulica Sporgase, koja je dobila ime po proizvođačima mamuza, danas je prepuna butika na čijim fasadama može da se oseti dodir baroka i secesije.

– Da bismo imali što više vremena za šetnju, na put krećemo rano ujutru i, posle lagane vožnje, stižemo u grad iz bajke – kaže Dragana Bogunović iz „Kon Tikija“. – Čim se smestimo, idemo u razgledanje glavnog trga Hauptplaca, Skupštine grada, fontane posvećene štajerskom princu i pokrajinskog parlamenta renesansnog Landhausa, gde se održavaju koncerti i gde se mogu pojesti ukusne kobasice sa senfom.

Grac je 2003. godine bio evropska prestonica kulture, pa je arhitektura preobražena – izgrađen je „dobri vanzemaljac“ muzej „Kunsthaus“, a pored njega i Murinsel, ostrvo na Muri. Zimi se brzo smrkava, a Grac se u sumrak preobrazi u pravu bajku. Lampioni i praznična rasveta pale se već popodne, kada čitav grad počinje da miriše na kuvano vino i pečeno kestenje.

Božić se na Alpima proslavlja spektakularno, a pored mirisnih vašara, skulptura od leda, koncerata i ukusnih slatkiša, u Gracu se slavi i Sveti Nikola, uz maske legendarnog Krampusa koji kažnjava nevaljalu decu. Svi vašari u Gracu smešteni su jedan do drugog, pa je lako za jedno veče na jednom popiti punč, na drugom pojesti kobasicu, a na trećem „čokoladne mrvice“.

Najpoznatiji je vašar ispred Gradske kuće, gde se nalazi šareni ringišpil, dok se na vašaru ispred Franciskanske crkve nalazi prikaz Hristovog rođenja s pravim životinjama, kao i mesto gde deca mogu da prave igračke. Najlepše rukotvorine mogu se kupiti na vašaru na Farber placu, dok se radovi najboljih majstora mogu videti na Glokenšpilu. Na Marijahilfe placu otvara se pravi „vonderlend“, sa svetlosnim senkama i džez muzikom, a na Landaushofu se mogu videti ledene figure Hristovog rođenja, koje deca obožavaju.

Zamak je, međutim, naročito čarobno mesto za održavanje vašara, jer se nalazi na vrhu brda (do kojeg se stiže žičarom, liftom unutar brda ili pešačeći preko 300 stepenika), sa čijeg se vidikovca pruža prelep pogled na magično osvetljen Grac. Ovaj vašar je najzanimljiviji vikendom, jer se tada otvaraju kulinarski štandovi i tezge sa rukotvorinama iz Štajerske, sa sve muzičkim programom, što posetioce vodi direktno u božićni svet i stvara pravu prazničnu groznicu koja je nezaboravna. (A. Krsmanović; novosti.rs)