U jugozapadnom delu Bugarske, u podnožju planine Pirin, na nadmorskoj visini od 925 metara, smešten je jedan od većih turističkih centara Bansko, koje je deo nacionalnog parka Pirin.

Ovaj skijaški centar od 1983. godine nalazi se pod zaštitom UNESCO-a i poznat je po mineralnim izvorima, zbog čega raspolaže brojnim spa-centrima koji nude bogatu ponudu velnes tretmana.

Kvalitetno uređene staze i moderna infrastruktura čine Bansko najkvalitetnijim ski-centrom u Bugarskoj, a po procenama mnogih i na čitavom Balkanskom poluostrvu.

Skijalište je udaljeno 12 kilometara od samog centra mesta i nalazi se na severnim padinama planine Pirin. Ski-staza je duga 70 kilometara, a pored staza za alpsko skijanje tu je i 12 km duga staza za skijaško trčanje.

Sezona u Banskom traje dugo zahvaljujući sistemu za veštački sneg, pa tako sezona skijanja traje čak do 15. maja. Ski-staze su raspoređene u dva glavna dela – Čalin Valog (1100-1600 m), čije se plave staze spuštaju do samog mesta i Šiligarnika (1700-2500 m), koji se nalazi na padinama vrha Todorka.

Najpoznatija staza je “Crna Tomba”, na kojoj se održavaju i trke Svetskog kupa, a koja je dobila ime po legendarnom skijašu Albertu Tombi. Turistima je u starom centru grada na raspolaganju više od 150 kulturno-istorijskih spomenika i veliki broj muzeja, dok u centru novog dela grada mogu uživati u klizanju na otvorenom svakog dana od šest do 10 časova uveče.

Ono po čemu se Bansko zaista ističe jeste veliki izbor visokokvalitetnog, modernog i povoljnog smeštaja. Najbolji restorani su u starom delu grada, koji odišu tradicionalnim i rustičnim ambijentom, sa najboljim domaćim specijalitetima, kao što su kapama, čomlek, sače, banski starec, banski kebab i mnogi drugi.

Pored tradicionalnih mehana, Bansko raspolaže i restoranima koji nude i druge evropske kuhinje, kao što su “Euforija” bar i restoran, “Viktorija” i “Amvrosija”. Noćni život je vrlo živ, a neki od najpoznatijih mesta za izlazak su “The Happy End ” i “Selo veselo”.

Previše turista

Nekontrolisana ekspanzija dovela je do toga da skijališta više nemaju mogućnosti da se šire. Ekološki pokret u Bugarskoj je izuzetno jak, pa je izvesno da novo krčenje šume radi izgradnje staza i novih ski-liftova u skorije vreme neće biti dozvoljeno. Bansko danas prima više turista nego što to kapacitet ski-centra dopušta. (glassrpske.com)