Oman je san svakog zaljubljenika u istraživanje nepoznatih terena, zbog prostranih pustinja, ogromnih obala, strmih i udaljenih stenovitih kanjona i velikih peščanih dina.

Kada stignete u Maskat, iznajmite terensko vozilo, napravite zalihe potrepština i krenite u otkrivanje mnogih vadija (isušena rečna korita) ovog sultanata koja se nalaze u planinama i na nižim tačkama u pustinji.

Većina slikovitih vadija nalaze se u planinama, a mnoga su na samo sat ili dva vožnje od Maskata. Južno od prestonice nalazi se Vadi Tiwi, jedan od najstrmijih i najužih puteva za vožnju u zemlji, koji vas vodi u živopisno selo Mibam smešteno među urminim palmama.

Ako tražite klasičnu pustinjsku avanturu, pođite ka pustinji Vahiba, gde preko neke od mnogih lokalnih agencija za obilazak možete organizovati prenoćište u planinama u pustinjskom kampu.

Smešten usred bujne omanske pustinje, Al Raha kamp u pustinji Vahiba savršena je lokacija za arapsku avanturu. Odmaralište ima 77 kolibica u „barasti“ stilu sa kupatilima, pored devet apartmana uređenih u tradicionalnom beduinskom stilu.

Kamp takođe obezbeđuje smeštaj u 15 luksuznih šatora. Izdvojeni i kraljevski istkani u bojama pustinje, ovi šatori imaju male „Majlis“ (salone) i balkone, a mogu da ugoste četiri osobe.

Od raskošnih roštilja do tradicionalne beduinske hrane poslužene pod zvezdama, odmarališta poput kampa Al Raha zadovoljiće sve ukuse. Među tradicionalnim specijalitetima je i jaretina marinirana u cimetu, karanfiliću, biberu i kuminu, servirana na tanjiru pirinča aromatizovanog kardamonom.

Iako agencije za obilazak obezbeđuju većinu neophodne opreme za kampovanje, kaciga sa baterijskom lampom je zgodan dodatak za snalaženje po kampu kada padne mrak. (b92.net)