Mnogo toga o Londonu je dobro poznato i onima kojima geografija i putovanja i nisu bas u krvi, ali mi znamo i još neke detalje…

U Londonu padne manje kiše nego u Njujorku
Iako je London poznat po tome da svako malo padne kiša, višegodišnji prosek je 736 litara godišnje, dok u Njujorku padne – duplo više.

Big Ben zapravo ni ne postoji
Na sam spomen Big Bena, velika će većina prvo pomisliti na toranj sa satom koji se diže u samom centru Londona. Međutim, taj toranj nije Big Ben. Toranj je podignut 1859. godine, a unutar njega nalazi se zvono koje nosi nadimak – Big Ben, iako mu je ime – Veliko zvono. Dakle, u tom tornju ne postoji ništa što se zove Big Ben.

Više od 10.000 lisica živi u Londonu
Lisice slobodno obitavaju u londonskim parkovima, sve to pod brižnim nadzorom kraljice. Čak su bile i okrivljene za ubistvo pingvina u zoološkom vrtu, ali dok kraljica dopušta…

Nije lako biti vozač crnog taksija
Ako želite da budete vozač popularnog crnog taksija, moraćete da zapamtite 25.000 ulica, 320 taksi ruta i preko 20.000 znamenitosti. Vozači ovih vozila polažu takozvani test znanja, koji im omogućava da se snalaze po ulicama Londona bez navigacije.

London ima svoju enciklopediju
Prvi put je enciklopedija izdata 1983. godine, i u njoj se nalaze apsolutno sve činjenice o Londonu.

Samo 11.000 stanovnika živi u „City of London“
City of London je naziv za uži centar grada, popularnije nazvan Jabuka i u njemu živi svega 11.000, dok London ima ukupno 7 miliona stanovnika. Ne treba pričati kolike su cene nekretnina u Cityju…

Grad u gradu
City of London čak ima svoju zastavu i sopstveni grb. City je baziran na drevnom delu gde se nekada nalazio grad Londinium koji su osnovali Rimljani davne 50 godine nakon Hrista, a pokriva svega dva kvadratna kilometra južnog dela središta grada.

Dva grada dva gradonačelnika
Pa da, ako mogu biti dva grada, onda mogu biti i dva gradonačelnika. Jedan se naziva samo gradonačelnik i na svoj posao dolazi biciklom dok drugi naziva lord gradonačelnik i koristi se konjskom zapregom.

U londonskom Cityju ne postoje putevi – samo trake, aleje i ulice
Da, automobili se voze levom stranom trake za promet, ne levom stranom puta. Veruje se da je to zato jer je izraz put – road – smišljen tek u 16. veku a City je daleko stariji od toga.

„Udruženje“ koje je osnovalo London starije je i od samog Ujedinjenog Kraljevstva
„City of London Corporation“, na čijem čelu je lord gradonačelnik, upravlja svojim prostorom od 1067. godine kada je Vilijam Osvajač dodelio gradu kraljevsku titulu. To je bilo nekih 700 godina pre osnivanja Ujedinjenog Kraljevstva. Ovde važe posebni zakoni i posebni porezi u odnosu na ostatak Londona.

City of London i njegovi zakoni su toliko drevni da i sama kraljica mora da zamoli gradonačelnika za ulazak
Da, ima neko ko je barem malo iznad Kraljice. Iako je sve to formalnog karaktera, ipak se može dogoditi da gradonačelnik zabrani kraljici ulazak na njegovu teritoriju. (dnevnik.hr)