Od Taj Mahala do Stonehengea, hiljade turista svakodnevno obilazi neke od poznatih svetskih čuda, ali mnogi nikada ne otkriju najintrigantnije priče koje ta mesta kriju.

Za sve ljubitelje putovanja i zanimljivih priča slede iznenađujuće činjenice i lokalne legende o osam najpopularnijih svetskih atrakcija, po izboru Lonely Planeta.

Taj Mahal, Indija
Za gradnju tog arhitektonskog čuda bile su potrebne čak 23 godine, a mnogi mu se dive, između ostalog, zbog savršene simetrije. Priču o nastanku Taj Mahala obeležava kontraverzna legenda koja kaže da je nastao po porudžbini cara Shaha Jahana kao mauzolej za njegovu ženu, piše news.com.au. Mnogi veruju da je car Jahan posle gradnje Taj Mahala naredio da se odseku ruke svim radnicima kako niko nikada više ne bi mogao da sagradi nešto tako predivno, ali nikada nisu pronađeni pisani dokazi koji potvrđuju tu priču.

Moai, Uskršnje ostrvo
Moai su velike kamene skulpture ljudskih oblika na Uskršnjem ostrvu, zaštitni su znak ostrva i predstavljaju jednu od najvećih misterija modernog sveta. Do sada nije otkriveno ko je, kada, kako i zašto isklesao ove kipove težine oko 74 tone i visine oko deset metara. Poslednji dokazi sugerišu da su kamene skulpture izrađene u bližnjem kamenolomu gde su isklesane i na svoje pozicije postavljene pre 800 godina.

Machu Picchu, Peru
Zaista neverovatna gradnja iz 15. veka rezultirala je čudesnim gradom Inka na planini visokoj 2.430 metara na kojoj je smešteno čak 140 objekata, uključujući i hramove i kuće. Inke su taj fascinantni grad napustile oko 100 godina posle gradnje kako bi pobegli od nadolazećih Španaca koji zapravo Machu Picchu nikada nisu ni pronašli. Posle toga ovaj grad je za civilizaciju bio vekovima izgubljen. Pitanje koje su mnogi postavljali je – kako su Inke na tu visinu dopremile građevinski materijal? Po rečima arheologa, rukama su vukli kamene blokove na sam vrh planine, a to potvrđuju i pronađene izbočine na kamenju koje su verojtno nastale od prstiju radnika.

Burj Khalifa, Dubai
Sa 828 metara Burj Khalifa poznata je kao najviša zgrada na svetu. Ali kako se ta neverovatna zgrada odupire snažnim vetrovima koji često duvaju u Dubaiju? Pa, verovali ili ne – ova zgrada ima krila. Naime, neboder ima tri krila koja su postavljena na 120 stepeni u odnosu jedno na drugo i tako apsorbuju vetar.

Stonehenge, Ujedinjeno Kraljevstvo
Misteriozni Stonehenge izgrađen je u tri faze između 3000. i 1600. godine pre Hrista, a njegova svrha do danas je nerazjašnjena. Neki su čak posumnjali da su ga izgradili vanzemaljci. Po najnovijim dokazima, Stonehenge je izgrađen kako bi se proslavio zimski solsticij, a ne, kako se mislilo do sada, letnji solsticij. Osim toga, većina kamenih stubova se poravna u vreme izlaska i zalaska sunca tokom letnjeg solsticija. Druga teorija je da je gradnja Stonehengea započeta kao džinovsko groblje za elitne porodice. Arheolozi su pronašli ostatke desetak kremiranih tela koja datiraju iz 3000. godine pre Hrista a čija lokacija je bila označena paganskim kamenjem kao nadgrobnim spomenicima.

Khazneh, Petra
Početna teorija kaže da je dve hiljade godina star Khazneh isklesan od dna prema gore, a mnogi su smatrali da to potvrđuju usekline koje se protežu sa obe prednje strane. Ali, ti navodi pokazali su se netačnim. Smatra da su te rupe lako mogli napraviti u kasnijim godinama kako bi omogućili pristup tom području. Osim toga, jedan nedovršeni grob koji se nalazi u blizini ukazuje na to da je drevni grad isklesan od vrha ka dole.

Eiffelov toranj, Pariz
Oko jedne od najpopularnijih atrakcija na svetu postoji nekoliko zanimljivih stvari. Visok 324 metara Eiffelov toranj koristili su Nemci tokom Drugog svetskog rata kao radioantenu za slanje kodiranih signala. Takođe, za bojanje tornja potrebno je 50 tona boje svakih sedam godina.

Angkor Wat, Kambodža
Angkor Wat je najvažniji i najveći hramski kompleks kambodžanske regije Angkor. Za ovo remek-delo bilo je potrebno 300 hiljada radnika koji su radili 35 godina. Osim toga, jeste li znali da je spektakularni Angkor Wat jarak toliko velik da se može videti iz svemira?! (tportal.hr)