Izuzetno uređena i bogata država koja funkcioniše “kao sat” je, naravno, Švajcarska. Po mnogo čemu centralna evropska zemlja ne samo da nije u Evropskoj uniji, već štrči i od ostatka sveta po mnogo čemu. Na primer…

1. Ako usred noći u Švajcarskoj padne mnogo snega, obično ulice postaju potpuno zatrpane. Međutim, možete biti sigurni da će biti očišćene do osam ujutro.

2. U slučaju nuklearnog rata, Švajcarci imaju bunkere u koje može stati 100 % stanovnika te države.

3. U slučaju rata, autoputevi se mogu pretvoriti u piste za uzletanje i sletanje aviona brzim uklanjanjem ograda koje dele trake za suprotne smerove.

4. Švajcarska je toliko mala, da njeni vojni piloti do nedavno nisu probijali zvučni zid. Ipak, dogovorili su se sa Francuzima da za te potrebe mogu koristiti francuski vazdušni prostor.

5. U Lozani, kako bi optimizovali porez na odvoženje đubreta, napravljene su standardizovane kante za otpatke. Ako bacate više smeća, više ćete i platiti, a ako ne koristite svoje kante za bacanje svog smeća, onda plaćate kaznu.

6. Švajcarska ima četiri zvanična jezika: nemački, francuski, italijanski i retoromanski. Da bi razumeli jedni druge, govore engleski.

7. Švajcarski čokolatijeri razvili su tehnike kako bi proizveli čokolade sa jestivim zlatom.

8. Kada bi Švajcarci želeli da zatvore svoju državu, to bi mogli da učine sa samo nekoliko vojnika jer tuneli i brojne autoputevi imaju čelične cevi koje mogu biti podignute pritiskom na dugme. U slučaju invazije, kao barikade bi se koristila davno posađena stabla. Ona bi u tom slučaju bila presečena i postavljena na puteve.

9. Svi Švajcarci voze automobile koji izgledaju kao novi. Policija, naime, može kazniti vozača koji vozi automobil s oštećenjem, makar to bila samo ogrebotina.

10. Mnoge kompanije zapošljavaju ljude na poslovima koji mogu biti automatizovani mašinama, jer su kao društvo, odlučili da ukinu nezaposlenost. Poslodavac koji zaposli čoveka umesto da kupi mašinu koja obavlja isti posao, dobija državne beneficije.

11. S jednom kartom možete da se vozite u svim vozilima javnog saobraćaja u celoj državi.

12. Švajcarci nezaposlenima isplaćuju mesečnu naknadu tokom dve godine nezaposlenosti, a u “platu” je uključen i plaćeni godišnji odmor, putni trošak za odmor i smeštaj. (dnevnik.hr)