U Rim, večni grad, trebalo bi ići večno. Ili, bar, kad god se može. I u svim varijantama: studentskim, solo, romantičnim, sa prijateljima.

Pa onda pratite kako se menjate vi, a kako, i da li, Rim. Kakav je miris posle retke kiše, a kakav u smiraj savršenog prolećnog dana. I sve ostalo.

Jednog leta sam bila u Rimu kao studentkinja. Masteri internacionalnog programa o kulturnim politikama na završnom ispitu, nakon što smo zimu i proleće proveli u Venetu. Okupljeni Južnoamerikanci, Italijani, Španci, i nas dve iz Istočne Evrope. Pamtim zabavu blizu Via Veneto. Neko je na žurku doneo kofu napolitanske mocarele. Pili smo tekilu sa biterom.

Drugo veče ja sam nosila dugu plavu haljinu. Venecuelanka, Bolivijac i ja sedeli smo na Španskom stepeništu i pili pivo; sve je bilo savršeno. Iznenađenja: živost i sočnost grada; sjaj terasa punih zelenila na vrhovima zgrada; posebnost i broj fontana i česmi, trgova i pjaceta; bogati ukusi naizgled običnih stvari kao kapučino ili kroasan… Pa onda, sjaj kose i opuštenost poslovnih žena sa vespama, ujutro u lokalnom baru na doručku. Ulični prodavci svuda oko Vatikana. I najzad, moja spremnost da, suprotno uobičajenom, obilazim znamenitosti.

Kad se ide drugi put, više se ništa ne mora. Ono glavno već je pogledano, sad može ponovo, po potrebi. U mom slučaju, svakog dana, pri svakoj poseti, ide se ritualno do Fontane di Trevi. Bez obzira na svu gužvu i sve (nas) omamljene turiste. Kupuju se posteri sa prizorima iz „Praznika u Rimu“. Posećuje neki novi muzej za koga nije bilo vremena prvi put. Ponovo uživa u parku Vile Borgeze. Još jednom uživa u svim ukusima, pitajući se kako se, između poseta, živi bez njih. Pronalaze se savršene sandale u maloj radnji u sporednoj ulici. Ide se na more, vozom pola sata od grada.

Kad ste u Rimu sa nekoliko omiljenih ljudi na svetu, sve je još mnogo slađe. Pivo u predvečerje u Trastevereu. Večera u restoranu koji je posetio i preporučio Entoni Bordejn. Miris lipa. Pogled na grad sa brda. Mesta na koje planirate da odete, ali to ne uradite. Mesta koja ste već znate, ali još više uživate sa osobama koje vas znaju. I odmah, svakako, planiranje sledeće posete. Uz sadržaj prtljaga koji bi trebalo da što više produži ukuse i boje Rima dok ste van njega. (Danas; Larisa Ranković)