Stručnjaci Svetskog saveta za putovanja i turizam (WTTC) smatraju da je Albanija jedna od turističkih destinacija koja će u narednih desetak godina postati veoma tražena u agencijama širom planete.

U redovnom godišnjem izveštaju WTTC je nedavno predstavio 11 odredišta koja beleže rast dohotka ponajviše zahvaljujući turizmu, prenosi Dejli telegraf. Upravo su to destinacije od kojih se očekuje procvat. Na listi se tako našla i Albanija na jedanaestom mestu, s obzirom na to da je zarada od turizma u odnosu na prošlu godinu u toj zemlji porasla za 5,6 posto.

“Kada je Albanija izašla iz komunističke senke 1992. godine, bila je u potpunosti nepripremljena za turiste. Dvadeset godina kasnije surovi ‘Albanski Alpi’, brojne tvrđave i netaknuta obala nalaze se ne brojnim mapama za evropska proputovanja”, navodi se u izveštaju WTTC-a.

Na prvom mestu liste kao destinacija od koje se očekuje najveći turistički bum našla se Angola (rast: 7,3%), zemlja na jugu Afrike koja već deceniju pokušava da se otarasi imidža zemlje pogođene surovim građanskim ratom. Iako su brojne rane i danas vidljive, zemlja se polako oporavlja i otvara ka turistima, koji uživaju u brojnim nacionalnim parkovima i divljom prirodom.

Drugo mesto zauzeo je još jedan zapostavljeni afrički biser, Gabon (rast: 6,3%), koji bi turistima mogao da pruži nezaboravna safari iskustva, posmatranje kitova ili ribolov, ukoliko poradi na svojoj saobraćajnoj infrastrukturi.

Treće počasno mesto zauzela je Mongolija, koja je takođe pod plaštom komunizma ostala nepoznata turistima. Decenijama posle demokratske revolucije 1990. godine, Mongolija je najzad počela da ugošćava sve više svetskih putnika. (Izvor: B92, Daily Telegraph)