Kad se konačno završila gungula u Brazilu, sad je savršeno vreme da posetite obližnji Ekvador. Ovaj raj na zemlji nudi putnicima pravi festival avantura na otvorenom – od predivnih plaža, planina do ostrva Galapagos.

Ne morate brinuti o valuti

Od 2000. godine posetioci više ne moraju da brinu koja je valuta u Ekvadoru i da li će moći da dobiju tu valutu u domaćim menjačnicama jer je službena valuta američki dolar. Uprkos tome, cene su relativno niske, tako da ćete dobiti puno više nego što biste dobili kod Amerikanaca.

Vreme

Da li ste ikad pomislili da postoji mesto na zemlji gde proleće nikada ne prestaje? Niste? E pa Ekvador je takvo mesto. Prosečna godišnja temperatura ovde se vrti na oko 20 Celzijusa. Zbog svoje veličine uvek postoji jedan deo Ekvadora koji ima sunčano vreme i ugodnu temperaturu, tako da u bilo koje vreme da dođete uvek ćete naći mesto gde ćete moći da se izležavate na suncu.

Plaže

Sa preko 853 kilometara obale nije ni čudo da se u Ekvadoru nalaze neke od najlepših plaža na svetu. Salinas, Puerto Lopez i Salango su idealni obalni gradovi ako ste željni ronjenja. Ako više volite zabavu onda je Atacamer definitivno pravi grad za vas. Naravno i ostrvo Galapagos je pravo mesto za zabavu.

Planine i vulkani

Ako volite da vam je odmor malo više aktivniji dobrodošli u Ande i Cotopaxi nacionalni park. Cotopaxi vulkan je jedan od najviših vulkana na svetu i od 1738. godine eruptirao je čak 50 puta.

Gradska vreva

Quito, glavni grad Ekvadora, je jedan od prvih gradova na svetu koji je uvršten na UNESCO listu kulturne baštine. Isto tako je i najviši grad na svetu, gledano po nadmorskoj visini, i s njega možete uživati u prekrasnim pogledima.

Noćni život ovde je više nego zabavan, a vrhunac noći su karaoke. Da, karaoke. Koliko god bez veze zvučalo, ali ove karaoke jednostavno morate čuti. A lokalna hrana? Svakako preporučujemo da posetite jedan od domaćih restorana.

Hrana

Kad govorimo o lokalnoj hrani ona je raznolika kao i sam krajolik. Morski plodovi i ribe ono su što čine okosnicu ekvadorske kuhinje. Međutim, ako se uputite prema planinama uživaćete u raznim specijalitetima od krompira i kukuruza. Od mesa na meniju je svinjetina i piletina.

Noćni život

Prava zabava uvek se odvija u četvrti Plaza Foch u glavnom gradu Quito. Ova četvrt prepuna je barova, klubova i restorana. Manji gradovi, poput Montanite, prepuni su otvorenih kafića s predivnim pogledom na more. Najomiljenije pivo je Pilsner, a idealni koktel kojim ćete zaokružiti svaku večeru je Canelazo. Reč je o toplom koktelu sa cimetom, vodom, šećerom i rumom. (dnevnik.hr)