Na osnovu poslednjeg istraživanja “City Cost Barometer”, sprovedenog u avgustu ove godine, Budimpešta se našla na vrhu liste najboljih “city-break” destinacija.

Budimpešta

Reč je o zanimljivim gradskim destinacijama koje su lako dostupne, kada je prevoz u pitanju i pristupačne kada je reč o cenama, pa su stoga veoma popularne za kraće obilaske.

Tako je mađarska prestonica na vrhu liste kao najjeftinija “city-break” destinacija kada su u pitanju smeštaj, gradski prevoz i obilasci, piće i hrana, prenosi Dejli telegraf.

Lisabon se najbolje kotira u evrozoni, cena obroka sa pićem najpristupačnija je u Pragu, dok je razgledanje grada najjeftinije u Rigi i Viljnusu. Kada je reč o jeftinoj kulturnoj ponudi grada, Kopenhagen se izdvojio zbog brojnih muzeja i galerija sa besplatnim ulazom, a slična situacija po tom pitanju je i u Dablinu.

Istraživanje “City Cost Barometer” zasniva se na rangiranju evropskih gradova u 12 turističkih kategorija kao što su smeštaj u hotelu za dve noći, obrok sa vinom za dvoje, obilazak grada…

Kako je istraživanje sprovedeno od strane britanske Pošte, tako su i izabrane destinacije veoma pristupačne turistima iz Zapadne Evrope. Primetan je i pad cena, pa je prosečnom turisti, po ovom istraživanju, za vikend u poslednjoj destinaciji (Brisel) sa liste u avgustu bilo potrebno desetak dolara manje nego u martu ove godine. (b92.net)

1. Budimpešta, Mađarska – 141.07€ za jedan vikend
2. Viljnus, Litvanija – 143.08€
3. Varšava, Poljska – 159.53€
4. Prag, Češka – 165.46€
5. Lisabon – 166.37€
6. Riga, Letonija – 179.34€
7. Talin, Estonija – 179.72€
8. Dubrovnik, Hrvatska – 195.66€
9. Istanbul, Turska – 222.68€
10. Brisel, Belgija – 196.66€