Spremate se na put, ali nemate pojma koju destinaciju biste posetili? Biće vam lakše ako pogledate listu 15 gradova koje morate posetiti tokom svog života.

Venecija

Najbolje je da odštampate ovu listu, plastificirate je, zakačite magnetom na frižider i počnete svoju avanturu.

Krenite od broja 1, a kad dođete do 15, bićete sigurno 5 – 10 godina stariji. I srećniji! Neka vaša avantura počne.

1. Venecija, Italija: Jedan od najromantičnijih gradova na svetu poznat po brojnim kanalima na kojima je izgrađen.

2. Njujork, SAD: Želite da prošetate ulicama u kojima je Keri Bredšo pokazala svoje najnovije Manolo štike? Samo izvolite – razgledanje grada možete započeti sa štiklama, ali znajte – završićete ga u udobnim patikama.

3. Lasa, Kina: Ovaj duhovni centar tibetanskog Budizma smešten je u srcu Himalaja, i to na visini sa koje se pruža nezaboravan pogled na svet.

4. Rio, Brazil: Bilo da želite da paradirate na karnevalu ili samo želite da posetite kip Isusa, ovaj grad neće vas ostaviti ravnodušnim.

5. London, Engleska: Za ovaj grad nema izgovora – London je poslednjih godina postao prava gastronomska metropola a pritom nije izgubio ništa od svog pređašnjeg šarma.

London

6. Marakeš, Maroko: Nalazi se u samom srcu države i nudi istorijsku baštinu za koju će vam trebati barem dve nedelje da je upoznate. Uske uličice i predivna arhitektura će vas očarati.

7. Petra, Jordan: Iako svi za Petru misle da je samo hram u steni, u pitanju je puno više od toga. Petra se prostire na nekoliko kvadratnih kilometara i uz poznati hram donosi i brojna druga arheološka nalazišta koja definitivno vredi videti.

8. Rim, Italija: Rim s Vatikanom je centar Katoličke crkve i samim tim je i jedan od najbogatijih gradova na svetu. Poznata još od Antike, ova metropola već više od 2500 godina svojom lepotom fascinira posetioce iz celog sveta.

9. Varanasi, Indija: Varanasi je jedan od najsvetijih gradova na svetu. Grad u kom je životna filozofija na nekom drugom nivou, i u kom je reka Gang centar života, pa i smrti.

10. Firenca, Italija: Firenca je grad poznat po umetnosti i arhitekturi i često je temelj i školski primer za brojne udžbenike koji govore o istoriji umetnosti.

11. Havana, Kuba: Ako volite cigare, muziku i veseli život – Havana će vas oduševiti. Stari automobili i domaća hrana još su neke od stvari koje ćete u Havani sigurno zavoleti.

Kjoto

12. Kjoto, Japan: Kjoto je nekada bila Imperijalna prestonica Japana, što se i danas može videti po brojnim običajima i arhitekturi koja se u gradu može pronaći. Upoznajte brojne vrtove i dvorce koji su pravi simboli Japana.

13. Jerusalim, Izrael: Obično se grad deli na zapadni, koji je pretežno jevrejski, i istočni, koji je pretežno arapski. U okviru istočnog Jerusalima nalazi se i Stari grad, koji je podeljen u četiri četvrti: muslimansku, jevrejsku, hrišćansku i armensku.

14. Pariz, Francuska: Pariz je grad dobrih kroasana, poznatog portreta Mona Lize, predivne Ajfelove kule i dom je jednom od najvećih muzeja na svetu – Luvra. A to je tek delić…

15. Peking, Kina: Peking ima vrlo mnogo tradicionalnih kineskih kulturno-istorijskih znamenitosti. Najvažnija je Zabranjeni grad, kompleks bivših carskih palata sagrađenih u tradicionalnom kineskom stilu gradnje. (dnevnik.hr)