Neke države najviše zavise od turizma. Zato i ulažu puno napora i sredstava kako bi vam dokazale da ćete kod njih dobiti pravu vrednost za svoj novac.

Japan

Svrha putovanja je resetovanje misli kako bismo se odmorili i krenuli sve ispočetka i na bolje. Svaki turista potrošiće će mnogo vremena kako bi pronašao savršenu destinaciju za sebe na kojoj bi mogao da uživa u kulturi, ljudima i hrani. Međutim, sve to većinom zavisi od budžeta koji definiše koje zemlje ili destinacije ćete posetiti i koliko vremena ćete tamo provesti.

Južna Afrika
Ova zemlja bogata je prirodnim lepotama, plažama, spomenicima i građevinama koje privlače na milione posetilaca godišnje iz celog sveta. Čak 50 % BDP-a dolazi iz turizma.

Angvila
Ovo predivno mesto je još pod britanskom zastavom. Popularno je pre svega kod mlađih turista jer ovde zabava nikada ne prestaje. Bilo do kasno u noć ili u sred belog dana, uvek ćete naići na neku vrstu zabave. 55% BDP dolazi iz turizma.

Italija
Italija je sama po sebi jako razvijena zemlja. Predivni gradovi, prekrasna priroda i sačuvana istorijska obeležja čine ovu zemlju magnetom za turiste. Istorija je učinila da ova zemlja bude toliko omiljena među turistima. Čak 60 % BDP-a dolazi iz ove grane privrede.

Japan
Japan je snažna privredna sila pre svega zbog napretka u tehnologiji, ali i veliki broj turista popravlja sliku. Sve zahvaljujući dugoj i bogatoj istoriji koju još i danas prekriva doza misticizma.

Francuska
Ovaj narod uspeo je da unovči sve što im je pruženo na njihovoj teritoriji. Od prekrasne prirode, veličanstvenih vinograda, sireve. Sve čega se Francuzi dotaknu to postane magnet za turiste. Bogata istorija samo je dodatni plus tome. Glavnu okosnicu francuskog turizma čini Pariz koji svake godine privlači na milione posetilaca. Čak 7 % BDP dolazi iz turističkog sektora. Savršen primer kako prirodne lepote i vredne ljude iskoristiti za dobrobit cele države.

Bermudska ostrva
Gde biste drugde potrošili svoj novac na luksuzni odmor ako ne na Bermudskim ostrvima. Prekrasna priroda, pešćane plaže, kristalno plava voda su ono oko čega se vrti cela priča. Dodajte tome veličanstvene restorane i domaću kuhinju i dobijate pokrivanje BDP-a od 76 % od turizma.

SAD
Holivud je debelo zaslužan za popularnost SAD među turistima. Nema onoga ko ne bi hteo da vidi Njujork, Veliki kanjon i ostale prirodne lepote. Sve, ali baš sve se vrti oko dovođenja što više turista u SAD.

Nemačka
Iako je Nemačka jedna od najsnažnijih privrednih i proizvodnih sila na svetu sve to može zahvaliti činjenici da puno novca generiše iz turističkog sektora koji onda taj novac prebacuje dalje u proizvodnju. Dovoljno je spomenuti Oktoberfest, festival piva, i sve je jasno. Nemci su stvarno uspešni u svemu.

Kajmanska ostrva
Ovo je sigurno jedina država na svetu čija celokupna privreda zavisi od turizma. Nema proizvodne delatnost, samo uslužni turizam. 100 % BDP dolazi iz turističkih delatnosti. Prava zemlja zavisnik od drugih i zavisnik od uvoza. Iako se to može činiti glupim, stvari su ipak drugačije. Uvideli su da su im proizvodne površine jako male i podredili su sve tome da razviju turizam i privuku posetioce iz celog sveta. To im je i uspelo. (dnevnik.hr)