Da li ste znali da je Evropa najrazuđeniji kontinent sveta i da dužina njene obale iznosi oko 41.000 kilometara?

Jedno od njih je Rigen u Nemačkoj. Smešten je u Baltičkom moru, i odvojen od kopna morskim prolazom Strela Sundom.

Rigen ima dugu turističku tradiciju zahvaljujući predivnoj prirodi – dugim peščanim plažama, prostranim šumama koje ih zaklanjaju od vetra i visokim stenama od belog krečnjaka.

Osim Rigena, jedno od ostrva na kojima nećete imati probleme s gužvama je i Sarema u Estoniji na kom još uvek živi drevni duh ove male države. Na njemu živi oko 40.000 ljudi, odnosno oko 2,5 odsto populacije Estonije.

Još jedno takvo ostrvo smešteno na Baltičkom moru je i Bornholm, koji se nalazi 150 kilometara jugoistočno od Kopenhagena. Na ovom ostrvu se nalaze neka od najlepših prirodnih blaga Evrope, poput vodopada Dondlafald koji je visok čak 22 metra i ujedno je i najviši vodopad ove države.

Još jedno dansko ostrvo vredno pažnje je Mon. Ovo zeleno ostrvo krase izvanredne prirodne lepote. Glavna atrakcija ostrva, poznata svim Dancima, je krečnjačka litica Mons Klint.

Nipošto ne treba zaboraviti i tiho škotsko ostrvo Skaj koje nudi spektakularne pejzaže. Osim u prirodi, na ovom ostrvu možete uživati u obilasku jednog od najpoznatijih škotskih dvoraca – Dunvegana. (dnevnik.hr)