Novi zabavni park u blizini Rima posvećen je svetu filma, tačnije zlatnom dobu italijanske kinematografije kada je studio Činečita bio poznat kao “Holivud na Tibru”.

Cinecitta World (foto: www.cinecittaworld.it)

“Ideja je da se ljubiteljima sedme umetnosti pruži prilika ne samo da prošetaju nekim filmskim setom već i da osete gužvu i uzbuđenje snimanja filma. A sve će biti iluzija”, rekao je Emanuel Gu, predsednik parka Činečita.

“Posetioci će na jedan dan postati protagonisti, zvezde, učestvovati u stvaranju filma”, dodao je on.

Fanovi špageti vesterna Serđa Leonea uživaće na setu Divljeg zapada gde će se odigravati revolveraški dvoboji uz muziku Enija Marikonea. Set na kojem je dočaran Njujork dvadesetih godina prošlog veka, inspirisan je dekorom filma “Njujorške bande” Martina Skorsezea, a dizajnirao ga je Dante Fereti koji je sarađivao sa slavnim američkim rediteljem na pomenutom ostvarenju i koji je autor svih lokacija u parku.

Ali, park nije zabavan ukoliko nema adrenalinskih uzbuđenja, pa tako pored “svetla, kamere i akcije”, tematska Činečita nudi posetiocima i nekoliko “vozova smrt”, kao što je futuristički rolerkoster nalik svemirskom brodu i vodeni rolerkoster inspirisan antičkim Rimom.

Italija nije baš poznata po zabavnim parkovima. Turisti dolaze da bi videli ostatke drevnih građevima, poput Koloseuma. Kreatori Činečita parka su, međutim, uvereni da će privući veliki broj posetilaca, uključujući one iz inostranstva.

“Turisti u proseku provedu pet dana u Parizu, ali svega dva i po dana u Rimu”, navodi Luiđi Abete, predsednik Italian Entertainment Grupe, dodajući da se od izgradnje Diznilenda u Parizu ta razlika još više povećala.

Činečita park se po mnogo čemu izdvaja od ostalih tematskih atrakcija. Kao prvo, bolje se jede – ovde nema masne, brze hrane koja se jede s nogu, već se ukusni italijanski specijaliteti posetiocima serviraju za stolom uz vino.

A i suveniri u ovom parku, premda kičasti kao i u svakom drugom, imaju posebnu draž jer podsećaju na neka davna ostvarenja, poput nemog filma “Kabirija” iz 1914. ili američkog klasika “Tačno u podne”.

“Park nas vraća u neko drugo vreme, baš kao i film koji za tren oka šalje gledaoce u sasvim drugu realnost, bilo da je reč o budućnosti ili prošlosti”, izjavio je jedan od posetilaca koji je imao priliku da među prvima obiđe park koji se nalazi 45 minuta voženje od Rima, a otvoren je svakoga dana od 10 sati ujutru do 23 uveče.

Dnevna karta košta 29 evra za odrasle i 23 za decu do 10 godina i za starije od 65. (mondo.rs)