Od kada postoji Evropska Unija, Brisel je postao nezaobilazna evropska metropola koju svako bar jednom u životu mora da poseti. Iako je skup, grad obiluje brojnim zanimljivostima koje nisu nužno vezane uz politiku. Pogledajte koje to stvari u Briselu bi trebalo da vidite/učinite i probate.

1. Posetite Grand Place
Grand Place ili Grote Martk na Holandskom je glavni briselski trg koji će vas oduševiti svojom lepotom. Gotovo sve ulice kao da se slivaju na trg na kom se nalaze brojni restorani i kafići.

2. Hotel de VIlle – Gradska skupština
Ova je zgrada izgrađena davne 1402. godine kada je u njoj bilo sedište vlade. Prelepa zgrada smeštena je na glavnom briselskom trgu, koju nije moguće ne videti jednom kada dođete na njega. Obavezno napravite jedan selfi.

3. Maneken Pis
To je zapravo maleni kip dečaka koji piški vodu. Ništa spektakularno – ali nemojte sebi dozvoliti da napustite Brisel a da ga ne pogledate.

4. Gradski muzej – Maison du Roi
Kako bi uravnotežio simbol svetovne moći, vojvoda Brabant je na glavnom gradskom trgu dao da se izgradi tzv. “Kraljevska kuća”, iako kralj nikada nije boravio u njoj, ljudi su nastavili da je zovu “Pekarski dom” (Broodhuis) jer je bila izgrađena na mestu bivše pekare. Danas je to gradski muzej.

5. Muzej stripa
Ako volite stripove, ovo je mesto za vas. Otići u Brisel i ne posetiti Meku evropskog stripa je kao ne probati belgijsku čokoladu. Ovo mesto treba posetiti i ako niste prevelik ljubitelj stripova, a centar uz stripove ima i galerijski prostor i prodavnicu stripova.

6. Atomium
Zgrada Atomiuma je od svoje izgradnje do danas postala prepoznatljiv simbol evropskog sedišta. Izgrađena 1958. godine za potrebe Svetskog sajma, visoka je 102 metra i napravljena u potpunosti od nerđajućeg čelika. Sve kugle na strukturi mogu se posetiti pomoću stepenica koje se nalaze u cevima.

7. Mini Evropa
Kako bi bilo lepo ujutro posetiti zgradu Parlamenta u Londonu, zatim prošetati pokraj krivog tornja u Pizi i na kraju dana napraviti jedan selfi pored Ajfelovog tornja u Parizu? Ovo je moguće samo u zabavnom parku – Mini Evropa.

8. Jedite čokoladu
Fina, ukusna i kremasta belgijska čokolada spada među najbolje čokolade sveta. Svakako vam preporučujemo da osigurate dovoljno veliki budžet za kupovinu ove božanske namirnice jer moramo priznati da čokolada i nije baš jeftina, kao ni pivo. A tek pivo… (dnevnik.hr)