Zbog predivnih predela prikazanih u animiranom filmu “Zaleđeno kraljevstvo” (Frozen), potražnja za putovanjima u Norvešku procvetala!

Animirani film, čije je fiktivno kraljevstvo stvoreno po uzoru na norveški primorski grad, kod turista je izazvao pravu pomamu za putovanjima u ovu državu.

Diznijev mjuzikl postao je najuspešniji animirani film svih vremena. Umetnički direktor Majkl Đaimo koji je radio na ovom animiranom filmu kao referentnu tačku za carstvo Arendele, koristio je Bergen – mesto bogato crkvama, fjordovima.

“Dizni” je počeo da sarađuje sa promoterom turizma “Inovejšn Norvej”, kako bi privukao turiste, pa je ova kompanija postavila baner “Zaleđenog kraljevstva” na svoju Internet stranicu. Promocija je očigledno imala efekta jer se od prikazivanja filma broj poseta turista utrostručio, a promet u norveškoj aviokompaniji “Norvežan er šatl” povećao se za 52 odsto! Interesovanje za letove u Norvešku povećalo se za 153 dosto, dok je bukiranje hotela poraslo za 37 odsto.

Kompanija je osmislila i posebnu turističku turu, pod nazivom “odmor ‘Zaleđeno kraljevstvo’ u Norveškoj”, u okviru koje turisti mogu da posete Bergen, uživaju u putovanju fjordovima, ribolovu i norveškom narodnom plesu. (mondo.rs)