Zamislite ovo… Budite se, hvatate šoljicu kafe i krećete ka jednoj od najlepših plaža na svetu. Sedate ispod palme i opuštate se uz sveže pripremljene morske delikatese koje vam poslužuju na plaži… Da, savršeno, ali da li želite da saznate još nešto o Maldivima?

Republika Maldivi je ostrvska država u Indijskom okeanu, jugozapadno od Indijskog poluostrva. Sastoji se od oko 1200 ostrva grupisanih u 26 atola, među kojima je oko 200 naseljenih, a ostalih 80 se koristi samo za turizam.

Maldivi nude razne zanimljivosti, pa tako treba posetiti i glavni grad Male. Preporučujemo vam posetu Nacionalnom muzeju, najstarijoj zgradi u Maleu i nekadašnjoj kraljevskoj palati koja je pretvorena u muzej, a sadrži odeću, alate, oružje i prestole koji su pripadali kraljevima s prekrasnim primerima tradicionalne umetnosti lakiranja drveta (police na kojima su se servirali darovi kraljevima) i relikvije iz predislamskog doba.

Zanimljivo je da ako stignete na Maldive, a nudistički ste nastrojeni – zaboravite na svoje želje. Na Maldivima nudizam nije prihvatljiv pa tako ni kupanje u toplesu na plažama. Kretanje u kupaćim kostimima takođe nije preporučljivo nigde osim na plaži pa čak ni u hotelu i hotelskom baru blizu plaže.

Da li ste znali kako je Maldive utemeljio sin indijskog kralja Kalinga, ili kako je pismenost među građanima ove ostrvske države čak 98 posto? Takođe, ako ste poslovni čovek, verujemo kako bi vas zanimala i mogućnost održavanja sastanaka u tirkizno čistom moru. Da i to je moguće!

Takođe, zanimljivo je to da na ostrvima vlada samo jedna vera i to Islam, a nevezano uz ovu činjenicu – alkohol je dostupan isključivo u hotelskim kompleksima.

I da – ono što je tužno, ali istinito, Maldiva za 100 godina – više neće biti! Razlog tome je to što će more zbog globalnog zagrevanja u budućnosti preplaviti kopno, čiji najviši vrh iznosi svega šest metara. Tako da požurite, stvarno je prekrasno tamo… (dnevnik.hr)