Grad Denizli sa svojim belim sedrenim tarasama je jedinstvena turistička bajka, a njen najlepši dragulj Pamukale, što u prevodu znači “pamuk tvrđava“, svedoči o vremenu i životu od Antike do danas.

Denizli je stari grad na tromeđi između egejske, mediteranske i anadolske regije Turske. Njegov simbol je horoz, a o njegovom kulturno-historijskom bogatstvu ponajbolje govori turistički biser Pamukale, koji se već 26 godina nalazi i na UNESCO listi svetske baštine.

Lokalitet Pamukkalea sastoji se od toplih izvora i vapnenca travertina koji ima neobičan oblik plitkih terasastih bazena, nastalih prelivanjem mineralne vode i taloženjem minerala.

Arheološki muzej Hierapolis, antičko pozorište i brojni drugi svedoci lepote i istorije Pamukale mogu se obići tokom jednodnevne posete ovom gradu, ali za bolje upoznavanje i dobrih ljudi ovog mesta potrebno bi bilo izdvojiti mnogo više vremena.

Guverner Denizlija Abdulkadir Demir tvrdi da su Pamukale jedinstveno bogatstvo ne samo Turske, već celog sveta i ističe kako se zbog njegovih belih tarasa naziva i “Beli raj”.

“Prošle godine smo zabeležili rekordnu posetu Pamukaleu od 1,7 miliona turista. Ove godine očekujemo da oborimo i taj rekord. To je po svemu sudećo izvesno. U prvih pet meseci 2013. godine u antičkim bazenima se kupalo 50.000 turista, a ove godine je taj broj veći za čak 15.000”, rekao je Demir.

Ukazujući na velike napore turske vlade da otkrije sve lepote i bogatstva antike koji se kriju ispod površine zemlje u Hierapolisu, Demir je rekao da je to jedan od najvećih arheoloških parkova u tom delu sveta. (Klix.ba)