Na jugu Španije, u prelepoj Andaluziji, postoji nešto što se zove Duende. Španci ga opisuju kao “misterioznu moć koju svi osete, a ni jedna filozofija ne može objasniti”.

Kosta del Sol

Rečnici to teško opisuju, pa obično dobijete prevod “šarm” ili “magnetizam.

Najveći pesnik Španije, Federiko Garsija Lorka definisao je taj pojam bolje od bilo koga, rečima: “Duende se vidi na telu plesačice, kao što se vetar vidi na pesku. Ljudi ga prepoznaju instinktivno čim se pojavi”.

Imati Duende, znači biti magičan. A Andaluzija je prepuna magije.

Ona je mesto rođenja kulturne tradicije koja određuje celu španiju. Prvi koraci flamenka odigrani su upravo ovde, od strane andaluzijskih roma, a prve borbe bikova održale u andaluzijskom gradu Roda. Čak i tapas, ukusno Špansko predjelo koje se nalazi na svetskim menijima, počeo je u Andaluziji u 19. veku, jer su vlasnici taverne primetili da hrana duže ostaje sveža, ako se posluženje iznosi u veoma malim tanjirima. Osim toga, ne privlači muve.

Mnogo toga u Andaluziju doneli su Mavari, koji su je pod okupacijom držali vekovima – između 711. i 1492. kada je stvorena možda i najprefinjenija civilizacija Srednjeg veka.

Gradovi i sela današnjice su ogledalo prošlosti i čuvaju spomenike ere poput Meskita džamije u Kordobi, Alhambra palati u Granadi i velikoj Gotskoj katedrali u Sevilji.

Iako andaluzijske provincije deluju primamljivo iz ugla putnika koji uvek želi da nauči nešto novo, njene plaže idealne su za opuštanje.

Prelepa priroda je neka vrsta “šlaga” na prelepoj “torti” Andaluzije.

Plaže će vam izmamiti osmeh dok se avionom približavate Sevilji, prestonici Andaluzije i trećem najvećem gradu u Španiji.

Putnici je obožavaju, zahvaljujući “fotogeničnim” spomenicima, poput Giralde, Arapskog zvonika, Torre del Oro-a i katedrale sa Zlatnim tornjem. Osim toga, stari deo grada Barrio Santa Cruz, sa kaldrmisanim ulicama i alejama narandži, brzo će vam “objasniti” zašto je baš ovaj grad inspirisao legendarnog Dona Žuana da osvaja srca žena širom Evrope.

Sevilja

Mavarski dragulj, Granada, nalazi se u podnožju planina Sjera Nevada. Ovde možete šetati veličanstvenim vrtovima i uskim ulicama ispunjenim cvećem i diviti se izuzetnoj mavarskoj arhitekturi.

Najpoznatija atrakcija je svakako Alhambra, niz palata i vrtova napravljenih u 14. veku. Ovaj impresivni kompleks gleda na grad, a u njegovom srcu nalazi se ogromna Palata Karla V.

Geografsko srce Andaluzije je Kordoba, grad koji je pre 1.000 godina bio jedna od najvažnijih prestonica Evrope.

Mešanje kultura koje se ovde odvijalo vekovima samo je obogatilo ovaj prelepi grad i ostavilo niz spomenika koje bi želeli da posete svi veliki zaljubljenici u putovanja.

Nekada velika džamija, a sada muzej pod imenom Meskita, pravo je remek delo islamske umetnosti i jedna od najoriginalnijih građevina u Španiji.

Ako su građevine impresivne, priroda je još impresivnija ovde. Plaže na Kosta del Sol su među omiljenim letovalištima Evropljana.

Od šezdesetih godina prošlog veka njena uspavana ribarska sela transformisana su u turističke centre. Iako veliki hoteli dominiraju obalom, pravi turistički vodiči mogu vas odvesti i u delove gradića u kojima i dalje možete uživati na tradicionalni andaluzijski način.

Malaga je prestonica Koste i rodno mesto Pabla Pikasa. Kao druga najveća luka u Španiji, Malaga meša kosmopolitski ukus sa tradicionalnim andaluzijskim šarmom, koji se prepliću poput njenih uzanih srednjevekovnih ulica.

Na zapadnoj strani grada, nalaze se brojne diskoteke i klubovi, dok oni koji čeznu za mirnim odmorom, mogu otići u divno seoce Mihas. (travelsense.org / b92.net)