Savremene turiste malo šta može da oduševi, budući da je većina popularnih odredišta već pretrpana ljudima, a neke od njih su i precenjene.

Međutim, šta ako možete da boravite na mestima čije vreme tek dolazi? Predstavljamo vam nekoliko takvih.

Hose Ignasio, Urugvaj
Ovde živi tek oko 300 ljudi, ali zimi (onda kad je ovde leto), u Hose Ignasiu odmaraju svetske zvezde. Novi luksuzni hotel, Bahia Vik trebalo bi da se otvori ovog proleća, a priprema se i za ulogu domaćina Međunarodnog sajma umetnosti.

Koh Rong, Kambodža
Ovo ostrvo u Kambodži je pravi raj na zemlji. Na njemu ima svega nekoliko bungalova, ali zato mnoštvo mesta pogodnih za ronjenje i ribarska sela, a mnogi ga porede sa Tajlandom od pre 20 godina, kada još nije bio poznata turistička destinacija.

Sofija, Bugarska
Price of Travel proglasio je Sofiju najjeftinijim gradom za turiste u Evropi 2014. Ipak, verovatno neće biti takva još dugo.

Ambergris Kaje, Belize
Belize će ubrzo postati glavni adut Centralne Amerike, a Ambergris Kaje, verovatno njegov “krunski dragulj”. TripAdvisor ga je proglasio “destinacijom u usponu” prošle godine, verovatno zato što sve više turista odlučuje da poseti ovo bajkovito mesto.

Mjanmar
Mjanmar je 2010. posetilo svega oko 300.000 ljudi, ali je taj broj tri godine kasnije iznosio čak dva miliona. Pre nego što cene počnu da prate ovaj priliv turista, otiđite na vožnju čamcem na jezeru Inle, istražite pagodu u mračnoj pećini i posmatrajte zalazak sunca nad Švedagonom.

Roatan, Honduras
Roatan nije omiljena destinacija na Karibima, ali verovatno zato što mnogi nisu ni čuli za nju. Kruzeri su tek 2005. počeli da se zaustavljaju na ovom ostrvu, a ronioci već nekoliko godina uživaju u savršenim uslovima za bavljenje njihovim omiljenim sportom.

Riga, Letonija
Letonija je jedna od najpodcenjenijih zemalja Evrope, ali je zato njena prestonica Riga proglašena za Evropsku prestonicu kulture za ovu godinu. Grad je takođe na listi jedne od najjeftinijih destinacija za bekpekere, pa zato požurite kako biste u njenim lepotama uživali u miru. 15 razloga zbog kojih ćete se zaljubiti u Letoniju.

Apulija, Italija
Za gurmane je Apulija prava Meka. Ova destinacija na “štikli” italijanske “čizme”, predstavlja bazu mediteranskog načina života i ishrane (maslinovo, ulje, artičoke, vrhunske salame…), a otvaraju se i vrhunski restorani.

Zambija i Zimbabve
Viktorijini vodopadi su već izuzetno popularna destinacija, ali sada turisti mogu da iskuse i druge prirodne lepote ovih zemalja. Nedaleko od vodopada nalazi se Hvange nacionalni park u kom se nalazi najveća populacija slonova na svetu (oko 30.000 jedinki).

Jork, Velika Britanija

Osim šarmantnim starim fasadama, pabova, kafea, čajdžinica, Jork se ponosi i jednom od najvećih gotskih katedrala u Evropi. Ovo je svakako jedan od najlepših gradova Velike Britanije.

Busan, Južna Koreja
Kada turistima dosadi Seul, sigurno će se “preseliti” u Busan, “destinaciju u usponu”. Ovde možete posetiti impresivan muzej umetnosti, prihvatilište za ptice na otvorenom i izuzetno dobro snabdevenu riblju pijacu. Kada se još oko Budinog rođendana osvetli Samkvang hram, ugođaj je potpun.

Manila, Filipini
Problemi u saobraćaju i siromaštvo su svakako prisutni, ali to ne znači da treba da izbegavate Manilu. Prema analizi troškova, prosečna cena obroka iz tri dela u Manili iznosi svega 18 dolara, u poređenju sa 95 dolara u nekim drugim velikim gradovima. Postoji mogućnost da će upravo iz tog razloga bekpekeri umesto na Tajland, redovno ići upravo u Manilu.

Fukvok, Vijetnam
Ovo vijetnamsko ostrvo je već popularna destinacija mladih željnih neobaveznog provoda. Ako volite zabavu u prirodi i pogled na prelepi okean, Fukvok je mesto za vas. Doduše, istini za volju još je prilično nerazvijen.

Kep, Kambodža
Kep će se uskoro verovatno smatrati uobičajenom turističkom destinacijom, budući da sve više ljudi putuje tamo. Ipak, to je i dalje autentično mesto u kom možete iskusiti “pravu” Kambodžu. Odlično je za ljubitelje morskih plodova, budući da ovde možete probati najsvežiji ulov.

Salinas Grandes, Argentina
Ova oblast duboko u pustinji liči na osušeno jezero ili polje prekriveno snegom, ali ako bolje pogledate, videćete da je reč o slanoj dolini, koja, kad pada kiša, liči na džinovsko ogledalo. Do Salinas Grandes je teško doći, ali će verovatno imati više posetilaca kada turistima dosadi Salar de Ujuni u Boliviji. (Huffington Post)