Helsinki je kulturni, medijski i finansijski centar Finske. Nalazi se u blizini mora i okružen je bujnom prirodom. Jednu trećinu grada čine parkovi i druge zelene površine, gde se može uživati u različitim istorijskim stilovima i vrednostima.

U Helsinkiju nikada niste daleko od parka. Preporučujemo da prošetate kroz “Flower Of Life artpark”, park sa skulpturama za sve uzraste, a posebno za decu mlađu od tri godine, ili “Helsinki City Winter Garden”, egzotičnu baštu, koja sadrži više od 200 različitih vrsta biljaka.

Istorija Helsinkija duga je više od 450 godina. Nekoliko arhitektonskih slojeva i uticaj različitih perioda mogu se jasno prepoznati u tom gradu. Finski dizajn je takođe napravio glavni grad zemlje poznatim širom sveta. Lepota prirode koja okružuje grad se besprekorno stapa sa tehnološkim dostignućima, dok se sačuvana tradicija meša sa modernim trendovima.

Ukoliko želite da se vozite taksijem u ovom gradu kilometar vožnje košta oko 1,5 evro, ali s kraja na kraj grada možete stići brže i jeftinije vozom koji ide i više od 160 kilometara na čas. Kompletan ručak može se naći za 10 evra, bilo da jedete u finskom, majanskom, nepalskom, ruskom ili nekom drugom restoranu.

Smeštaj u Helsinkiju može se naći u velikom broju hotela koji se nalaze skoro na svakom ćošku. Jedan od jeftinijih hotela u ovom gradu je hotel “Artur” gde se noćenje može naći za 65 evra. Ukoliko želite da se smestite u nešto luksuznije hotele, tu su hoteli “Haven” i “Kamp” gde noćenje košta oko 150 evra.

Nešto po čemu ćete prepoznati centar grada i “Narinka” trg je “Kapela tišine”. Ona je zaista divan primer inovativne arhitekture čiji je dizajn već prepoznat i nagrađen sa “Chicago Athenaeum ” Međunarodnom nagradom arhitekture 2010. godine. Helsinki ima mnogo toga da ponudi i sigurno da ćete nakon posete ovom gradu biti bogatiji za jedno novo, zanimljivo turističko iskustvo.

Muzej

“Ateneum Art Museum” poseduje najveću zbirku umetnosti u Finskoj, sa više od 20.000 umetničkih radova iz perioda od 1750. do 1950. godine. Postavke su u prizemlju muzeja i u izložbenim halama na drugom spratu. Organizuju i razne radionice, obilaske i druge zanimljive turističke programe. Zgradu muzeja je projektovao arhitekta Teodor Hoijer i završena je 1887. godine. “Ateneum Art Museum” je deo finske nacionalne galerije. (glassrpske.com; Sanja Amidžić)