Još niste odlučili gde ćete da letujete? Možda će vam ovih pet razloga da posetite Majorku, Veliku damu Balearskih ostrva pomoći u odluci.

Majorka je “klasika”

Ovo najveće od Balearskih ostrva je i najelegantnije i najopuštenije istovremeno. Ovde su se odmarali umetnici, poput Žoana Miroa i Dejvida Herberta Lorensa, ali i Vinston Čerčil, Grejs Keli i vojvoda od Vindzora. Pravi boemi su oduvek bili verni Majorki. Stari grad Palma de Majorke je jedan od najlepših u Sredozemlju, a Tramuntana planinski venac je pod zaštitom Uneska.

Savršena je za ljubavnike

Majorka je savršena destinacija za medeni mesec. Ljubavnici bi trebalo da odsednu u Polensi (omiljeno mesto Agate Kristi) i to u hotelu Secret Pollenca. Ako ste u potrazi za luksuznim odmorom, odaberite apartman Suite del Mar u Hotelu Cap Rocat. Ova obnovljena tvrđava pružiće vam sve užitke koje očekujete od smeštaja sa pet zvezdica.

Ples pod zvezdama

Majorka nema popularne festivale i muzičke događaje kao sestra joj Ibica, ali zato nudi uživanja u klasici. Tako se u avgustu održava Šopenov festival muzike, umetnosti i drame inspirisan strastvenom vezom između Frederika Šopena i njegove ljubavnice baronese Dudevan (poznatije po pseudonimu Žorž Sand). Par je ovde proveo tri meseca u manastiru Valdemosa, gde će ove godine biti održana tri koncerta. Za malo opuštenije ritmove, treba posetiti festival Majorka roks (počinje 3. juna), a za sada se zna da će nastupiti ženski bend Haim i brojni londonski di-džejevi.

Doteraćete liniju

Majorka je odlična destinacija za ljubitelje fitnesa. Poznata je po terenima za bicikliste, a ima i brojne trim staze na Tramuntani. Takođe, postoje i plivačke ture duž prelepe istočne obale, a popodneva su rezervisana za odmaranje u spa centru Blau Porto Petro.

Fina hrana u finom okruženju

Selo Mandala savršeno je za posetu u vreme ručka. Vlasnici, poreklom Francuzi, nekada su putovali u Indiju i sada stvaraju jela inspirisana dalekim ukusima. Ako jedva čekate da probate morske plodove, Sa Foradada je najbolja. Nalazi se na stenovitom ostrvu do koga se dolazi brodom i tu najbolji kuvari Majorke prave sveže specijalitete. Najbolja pijaca je u Santa Katalini u Palma de Majorki. Prepuna je morskih plodova, voća i povrća, a gotovo svi proizvodi su lokalni. (mirror.co.uk)