Korisnici najpoznatijeg internet sajta za ocenjivanje turističkih destinacija “Trip Advisor” izabrali su deset najlepših plaža sveta za ovu godinu. Evo kako izgleda njihov izbor…

Baja do Sančo – foto stefanedberg by flickr

1. Baja do Sančo, Fernando di Noronja, Brazil
Samo sat leta udaljena od Natala, ova plaža deo je područja koje je pod zaštitom Uneska. Tačnije, Unesko štiti ceo arhipelag Fernando di Noronja, koji obuhvata dvadeset jedno ostrvo.

2. Grejs bej, Providensijales, Turks i Kajkos
Duga skoro dvadeset kilometara, oivičena tirkizno plavim morem, ova plaža deo je ostrva Providensijales, kod lokalnog stanovništva poznatog i pod nazivom Provo.

3. Plaja Flamenko, Kulebra, Portoriko
Neobičan sudar američke i hispano kulture odiše ovom plažom koja se nalazi u blizini starog San Huana, tropske šume El Junke, al ii drugih zanimljivih mesta. Zbog toga je plaža strastvenog imena Flamenko odlična kako za odmaranje, tako i za uživanje u brojnim izletima.

4. La spiaggia dei Conigli, Lampeduza, Italija
Iako je Lampeduza u poslednje vreme u medijima bila povezivana sa nesrećom u kojoj je živote izgubilo hiljadu imigranata, popularnost “zečje plaže” i dalje raste. Ova plaža je ranijih godina često zauzimala prvo mesto, ali i dalje zauzima visoku poziciju na listi Trip Advisora.

5. Vajtheven bič, ostrva Vitsandej, Australija
Ovaj australijski dragulj sačinjen je od 99 posto silikatnog peska, zbog čega ima jedinstvenu boju. Nije ni čudo što važi za jednu od najčešće fotografisanih plaža na svetu.

6. Plaja de ses Iletes, Formentera, Španija
Mlađa sestra Ibice, kako mnogi zovu ovu plažu, dostupna je samo onima koji mogu da obezbede prevoz brodom. Osim za uživanje u moru, plaža je idealna i za posmatrače i ljubitelje ptica, koje su jedna od glavnih atrakcija ostrva.

Anse Lazio – foto bobcat rock by flickr

7. Anse Lazio, Praslen, Sejšeli
Skoro pola kilometra dugačak talas belog peska koji zapljuskuje Praslen, ispresecan granitnim stenama i palmama, čini ovu plažu neodoljivom.

8. Plaja Lanikai, Kailua, Havaji
Do ove plaže možete stići jedino pešačeći, što odmah znači da nije previše posećena. Ali odmaranje u ovom malom raju zaista vredi, tvrde korisnici Trip Adivsora.

9. Rosili bej, Gover, Wels
Ako je mogla da inspiriše pesnika Dilana Tomasa, sigurno će i vas ova plaža ostaviti bez reči, bar na nekoliko trenutaka.

10. Plaja Norte, Isla Muheres, Meksiko
Severno od Kankuna smešten je ovaj meksički boemski raj, do kojeg posetioci najčešće dolaze na biciklu ili peške. Uz magičan zalazak sunca najlepše se slažu i ukusni plodovi mora, koji se prodaju bezmalo na svakom ćošku. (B92 /Tripadvisor)