Želja za putovanjima uveliko vam je veća nego debljina novčanika? Bilo da volite da se izležavate na plaži ili ste lutalica, ova mesta nude vam puno doživljaja za malo novca. Međutim, mnoga od njih uskoro će izgubiti status jeftinih destinacija, zato požurite dok još možete da ih priuštite!

Filipini

Filipini
Bilo da ste jedan od onih koji se voli da cenjka, avanturistički tip, ili volite dobru hranu – svakako biste morali da razmislite o poseti Filipinima. Čak je i Lonley Planet proglasio Filipine destinacijom koja pruža puno za malo novca, a Manila je proglašena top destinacijom za šoping. Ako mislite da se Filipini još nisu oporavili nakon razornog tajfuna i kako još nije pravo vreme za putovanje – varate se. Ekonomija države oslanja se upravo na turizam, a i veći deo zemlje uključujući i mnoga odmarališta ostao je netaknut.

Grčka
Nakon nekoliko godina nemira i ekonomske krize, Grci su prepolovili cene svojih usluga. Pa ako volite drevne ruševine i predivne plaže, sada uz to imate i jeftinu klopu i smeštaj. I Grci će učiniti ama baš sve da kod njih ostavite svoje evre.

Dominikanska Republika
Možete li sebi da priuštite azurno plavo more i bele peščane plaže? U Dominikanskoj republici možete. Iako Karibi nisu poznati kao cenovno pristupačna destinacija, Dominikanska Republika ostaje oaza u ovom delu sveta. Barem za sada.

Meksiko Siti
Dve su činjenice koje stavljaju Meksiko Siti na ovu listu. Prva je ta što tokom cele godine možete naći jeftine letove prema Meksiku, a druga je što možete uživati u luksuzu za manje novca nego u drugim metropolama sveta. Nedavno je Meksiko Siti proglašen gradom koji nudi najjeftiniji smještaj u hotelima s pet zvezdica.

Lisabon
Lisabon je lep za oči isto kao što je i prihvatljiv za vaš novčanik. Ovaj grad koji se proteže na nekoliko pitoresknih brežuljaka idealna je kombinacija prijateljski raspoloženih stanovnika, vijugavih ulica i cenovno prihvatljivih ponuda. Nedavno je rađeno istraživanje koje je obuhvatilo čak 72 veća grada, a gledane su cene u hotelima srednje klase. Rezultati istraživanja stavili su Lisabon na prvo mesto po cenama u hotelima s 3 ili 4 zvezdice.

Lisabon

Bukurešt
Iako se još bori sa svojom komunističkom prošlošću, Bukurešt odiše životom metropole. I dok sve više i više putnika posećuje i otkriva ovaj grad, nekad poznat kao „mali Pariz“, ipak je ostao relativno cenovno pristupačan i pravo mesto gde ćete za malo novca dobiti puno.

Indija
Put do Indije je relativno skup, ali taj trošak kompenzovaćete cenama u samoj Indiji. Povoljan smeštaj, pregršt besplatnih prelepih destinacija, i besramno jeftin šoping i restorani, umanjiće nervozu koja je nastala zbog skupoće avionske karte. Lonley Planet svrstao je Indiju u sam vrh destinacija po pristupačnim cenama.

Sofija
Lisabon je zauzeo prvo mesto u istraživanju jeftinih hotela, a Sofija – drugo. Dnevni trošak boravka u Sofiji stajaće vas 42 evra po osobi s uključenim smeštajem, prevozom, hranom i aktivnostima. A verujte, u Sofiji ima puno toga da se vidi.

Nikaragva
Svake godine pojavi se nova država u Centralnoj Americi koja se diči titulom da će postati nova Kostarika – poprilično sigurna, bogata prirodnim lepotama, i nije skupa i pretrpana turistima. Ove godine tu titulu dobila je Nikaragva. Vulkani, kišne šume, reke i plaže mame turiste koji traže avanturizam po niskoj ceni.

Riga
Trenutno je Riga jeftina, međutim, to bi uskoro moglo da se promeni zbog činjenice da je proglašena Evropskom prestonicom kulture za 2014. godinu. Za sad još uvek možete uživati u relativno niskim cenama, ali uskoro to više neće biti tako. Zato…
(dnevnik.hr)