Ajfelov toranj upravo danas, 31. marta slavi svoj 125. rođendan. U tu cast, donosimo vam 25 zanimljivosti o jednoj od najpoznatijih građevina, simbolu Pariza i ljubavi, jedinstvenom delu ljudske ruke.

Ajfelova kula – 125 godina (Foto: Kuxu76 / Wikimedia Commons)

1. Kada je završen 31. marta 1889, Ajfelov toranj je bio najviša konstrukcija an svetu anstala kao plod čovekovih delatnosti. Tu titulu toranj je nosio 41 godinu, sve dok nije završen Krajzler bilding u Njujorku.

2. Ajfelov toranj visok je 324 metra, uključujući antene na vrhu, i težak je 10.100 tona.

3. Do vrha Ajfelovog tornja moguće je doći na dva načina, liftom ili stepenicama. Ako vaš izbor budu stepenice, trebalo bi da znate da ih ima 1665.

4. S obzirom na to da se većina posetilaca odlučuje za lift, on godišnje gore-dole pređe 103.000 kilometra. To je isto kao kada bi dva i po puta obišao našu planetu.

5. Tokom velikih hladnoća toranj se skupi za oko 15 centimentara.

6. Gustav Ajfel, inženjer i arhitekta koji stoji iza tornja, takođe je bio uključen u katastrofalan pokušaj Francuske da izgradi kanal u Panami, nakon čega je njegova reputacija ozbiljno poljuljana.

7. Ajfel je takođe dizajnirao unutrašnje elemente Kipa slobode.

8. Još jedna zanimljivost o Ajfelu – umro je u trenutku kada je slušao Betovenovu Petu simfoniju.

9. Toranj danas posećuje oko 7 miliona ljudi godišnje, što ga čini najposećenijom turističkom atrakcijom za koju je potrebno kupiti ulaznicu.

10. Izgradnja Ajfelovog tornja trajala je 2 godine, 2 meseca i 5 dana. To je, opet, skoro 180 godina manje nego što je trajala izgradnja druge najpopularnije atrakcije Pariza, Bogorodične crkve.

11. Tokom nemačke okupacije Pariza kablovi koji vuku liftove bili su pokidani i toranj je bio zatvoren za javnost. Nacisti su pokušali da na vrhu tornja postave džinovsku svastiku, ali je ona bila toliko velika da ju ubrzo nastradala, a na njeno mesto našla se nova, ali znatno manja.

12. Vojni upravnik Pariza, postavljen od strane Hitlera, Ditrih fon Koltic dobio je 1944. godine naređenje da razmontira toranj na osnovne delove i ukloni ga, zajedno sa još nekim građevinama. Fon Koltic je odbio da izvrši to naređenje.

13. Postoji nekoliko kopija Ajfelovog tornja širom sveta, od Las Vegasa do Kine.

14. Farbanje tornja, koje se odvija svake sedme godine, zahteva 60 tona farme.

15. Toranj je izgrađen i premijerno predstavljen 1889, na Svetskom sajmu “Exposition Universelle”, koji je organizovan povodom veka od Francuske revolucije.

16. Iako je trebalo da bude uklonjen posle dvadeset godina, toranj je ostao ponajviše zbog važne uloge telegrafskog transmitera. Danas ipak najviše novca donose turisti koji ga posećuju.

17. Francuski proizvođač automobila “Citroen” koristio je toranj za svoju veliku reklamu sačinjenu od miliona svetlećih lampica, što je u Ginisu zabeleženo kao najveća reklama na svetu. Ona je “krasila” toranj od 1925. do 1934. godine.

18. Jedna žena venčala se 2008. godine za Ajfelov toranj. Od tada je njeno ime Erika La Tour.

19. Možda niste znali, ali i Ajfelov toranj može da pleše. I to čini svaki put kada duva jači vetar, pomerajući se u krug za šest do sedam centimetara.

20. Ajfelov toranj krasi pet milijadri svelećih lampi.

21. Imena svih inženjera, matematičara i ostalih naučnika koji su dali svoj doprinos izgradnji tornja urezana su u toranj.

22. Ukoliko želite da izgradite svoj Ajfelov toranj, nema problema. Za to se pobrinula kompanija Lego, koja nudi set svoji popularnih kocki. U kompletu za izgradnju tornja nalazi se 3.428 kocki.

23. Potrebno vam je petnaest evra da liftom stignete do vrha tornja.

24. A. M. Forestje je pobedio u trci do vrha tornja organizovanoj 1905. godine. Bilo mu je potrebno tri minuta i dvanaest sekundi. Znatno brže spustio se na biciklu 1923. godine Pjer Labrik, i to zbog opklade, ali ga je potom uhapsila policija.

25. Najveći broj posetilaca je iz Francuske (10.4%), a potom iz Španije (8.1%) i SAD (7.9%).

Ajfelov toranj do danas je posetilo skoro 250 miliona ljudi. Da li ste i vi bili među njima? (B92)