Škotsko ostrvo Luis i Haris proglašeno je najboljim evropskim ostrvom u 2013. po oceni turističkog portala TripAdvisor, prenosi BBC.

Foto: flickr by PhillipC

TripAdvisor je sastavio listu najboljih ostrva na osnovu mišljenja putnika koji su ih posetili. Luis i Haris je najveće škotsko ostrvo. Luis je severni deo, a Haris južni i često se o njima govori kao o odvojenim ostrvima iako to nisu.

“Razmišljanje o odmoru na ostrvu obično sa sobom nosi slike peščanih plaža, kristalno čistog mora i drvoreda palmi, ali ovogodišnji rezultati pokazuju da idealni beg na ostrvi može da izgleda i drugačije”, kaže Džejms Kej iz TripAdvisora.

Na drugom mestu je grčko ostrvo Naksos, a na trećem malteški Gozo. Zatim sledi ponovo škotski Orkni, pa tri grčka otoka – Milos, Kefalonija i Santorini. Najboljih deset zatvaraju italijanski Kapri, škotsko ostrvo Mul i grčki Paros.

Najboljim u svetu po drugi je put zaredom proglašen Ambergris Kaje u Belizu. To je najveće ostrvo u u toj zemlji, sa tropskim prašumama, stotinama pećina, koralnim grebenima i naravno, palmama, peščanim plažama i kristalnim morem. (index.hr)