Čuveni švajcarski grad ima kosmopolitski duh, poput Londona ili Pariza, a zadržao je šarm i toplinu alpske varoši. Na ulicama krstare skupoceni automobili, u malo kom gradu u svetu može da se vidi toliko “rols rojseva”, “mercedesa”, “poršea” i “ferarija”…

Kako izgleda idealan grad? Ni preveliki, ni suviše mali. Trebalo bi da ima sve prednosti metropole, ali i miran ritam provincije, koji budi spokoj i razbija dinamiku gradskog života. Kada, uz sve ovo, poseduje i bogatu tradiciju, predivnu arhitekturu, atraktivne prirodne lepote i najbolji životni standard na svetu, samo jedan ispunjava sve uslove. Ženeva!

Smeštena je na zapadnoj obali istoimenog jezera i predstavlja metropolu u malom pakovanju sa oko 200.000 stanovnika u užem i 750.000 u širem području. Čuveni švajcarski grad ima kosmopolitski duh, poput Londona ili Pariza, ali je uz to zadržao šarm i toplinu alpske varoši.

Pred znatiželjnim turistima prostiru se “ulickane” ulice, redovi ekskluzivnih hotela i banaka, a sve pod konac… Grad je središte evropske elite, bankarski centar, ali i domaćin mnogih svetskih organizacija, među kojima je i evropsko sedište Ujedinjenih nacija. U njemu žive, rade i dolaze u obilazak ljudi svih rasa, baš kao i u najveće svetske metropole.

Bez sumnje, Ženeva je i grad novca. Osim u Moskvi, verovatno nigde nema više “rols rojseva”, “mercedesa”, “poršea” i “ferarija” nego u ovom gradu, prava je retkost naići na automobil koji vredi manje od 15.000 evra.

Naravno, postoji i ona tamnija strana grada. Mnogo emigranata, pretežno iz Azije i Afrike, smešteno je u izdvojene četvrti, u koje Švajcarci gotovo da i ne zalaze. Kriminal je ovde samo pojam, ipak, delovi grada sa došljacima imaju “andergraund” klubove sa crvenim fenjerima…

Ženeva se nalazi u Alpima, ali nije tipičan planinski grad, jer je 90 procenata njene površine potpuno ravno. Kao prelepa oaza, sa svih strana okružena je planinskim vrhovima, jedino brdo je u centru, tu je smešten Stari grad, isprepleten uskim i perfektno pozicioniranim ulicama, tipičnim za švajcarske varošice. Ovde se pije i najbolja kafa, tvrde meštani. Na samom vrhu nalazi se katedrala Svetog Petra, a ne bi trebalo propustiti ni posetu Gradskoj skupštini, mnogobrojnim muzejima (ima ih više od 40) i ruskoj pravoslavnoj crkvi! Posebna atrakcija su velelepne vile na Ženevskom jezeru, koje bude maštu, a sinonim su za luksuz i idealno mesto za stanovanje.

Prirodne lepote grada nisu ništa manje očaravajuće. Jezero sa kristalno čistom vodom i čuvenim gejzirom u samom centru, obaveznim detaljem ženevskih razglednica, predstavlja atrakciju jer usred Alpa dočarava mediteransku atmosferu. Ispod centralnih mostova, po jezeru plivaju beli labudovi, takođe simbol ove male švajcarske metropole.

Ne bi trebalo propustiti šetnju velelepnom i kao iz bajke Botaničkom baštom, sa koje se pruža nezaboravan pogled na jezero. Ova zelena oaza u centru grada može da se pohvali sa dva kraljevska letnjikovca. U Ženevi postoji i nekoliko lepo uređenih plaža, ali je voda prijatna za kupanje samo u najtoplijim letnjim mesecima. Ko voli zimske sportove, na raspolaganju su mu obližnji ski-centri na okolnim alpskim padinama.

Životni standard u Ženevi je na najvišem nivou, kao i cene! I za najmanju sitnicu, potrebno je ruku zavući duboko u džep, što ne pada lako turistima, posebno kada se u obzir uzme činjenica da najglamurozniji švajcarski grad ima ekskluzivne radnje sa najfinijom robom, koje neodoljivo mame sve, posebno dame.

Slična situacija je i sa noćnim životom. Iako mali grad, Ženeva ima mnogobrojne klubove i diskoteke. Međutim, ako nemate pedesetak evra u novčaniku, koliko košta nekoliko pića, bolje da zaboravite na provod. Ipak, ovo je stecište glamura, luksuza i prestiža.

Nakit i čokolada
Mnogi posetioci najviše novca potroše na nakit, jer u najekskluzivnijim juvelirnicama na svetu mogu da kupe najkvalitetnije dijamante, rubine, safire, zlato, kao i švajcarske satove. Kao suvenir obavezno uzimaju i vrhunske mlečne čokolade, nezaboravnog ukusa. Najbolje prodavnice nalaze se u popularnoj Trgovačkoj ulici. Posle šopinga, većina pravi predah uz kafu, espreso u nekom od mnogobrojnih kafea košta od tri do pet evra, a ručak u “skromnijem” restoranu najmanje 15 evra po osobi.

Protestantski Rim
Od ukupnog broja stanovnika u Ženevi, samo je 30 odsto “pravih” Švajcaraca, ostali su došli i odlučili da tu ostanu. I pored toga što je poznata kao “protestantski Rim”, jer je u njoj Žan Kalvin osnovao pokret kalvinizam, većina stanovnika danas je katoličke veroispovesti. Ovde je i sedište jednog od najstarijih univerziteta na svetu, osnovan je 1559. godine, a grad je poznat i kao domaćin jednog od najvećih i najprestižnijih sajmova automobila. (novosti.rs)

Avio karte Beograd-Ženeva možete kupiti putem našeg sajta.