Španiju je u 2013. godini posetilo 60,6 miliona ljudi, što je najbolji rezultat i rekord u toj oblasti u istoriji te zemlje, izjavio je španski premijer Marijano Rahoj.

Španija – Segovija

Oblasti Kanarskih i Balearskih ostrva, Valensije, Katalonije i Baskije bile su najposećenije, beležeći takođe rekordne posete, precizirano je u saopštenju.

“Prvi put smo probili prag od 60 miliona turista. Tačnije, 60,6 miliona ljudi odabralo je Španiju, što je 5,6 posetilaca više nego u 2012”, rekao je Rahoj.

Ovaj rekord postavlja Španiju na treće mesto u svetu po pitanju turističkih poseta, ispred Kine, a iza “Francuske sa 83 miliona turista u 2013. i SAD sa 67 miliona”, istakao je šef vlade. On je ukazao i na značaj ovih rezultata na ukupnu privredu te zemlje.

Turisti koji najviše posećuju Španiju i dalje dolaze iz Britanije (23 odsto ukupnog broja turista), Nemačke (16,2) i Francuske (15,7 odsto), dok je broj Rusa koji su u prošloj godini posetili tu zemlju najviše porastao – čak 31,6 odsto u odnosu na prethodnu godinu. (B92)